Tokina objektív problémák Nikon Z gépeken

0

Nem irigylem a 3rd party (külső) objektív gyártókat, akik a Canon és Nikon DSLR-ekhez készítettek objektíveket, most pedig azzal kell szembenézniük, hogy a full-frame szenzoros tükör nélküli modellekhez kínált gyári adapterekkel nem minden esetben kompatibilis a termékük. A Nikon gépekhez eddig vagy csavaros (vázba épített fókuszmotort használó) meghajtást, vagy objektívbe épített motorral ellátott objektíveket kínáltak, a Nikon Z vázak azonban FTZ adapterrel sem támogatják a csavarmeghajtásos objektíveknél az autofókuszt (így a gyári Nikon AF 50mm f/1,8-nál sem, de az AF-S, AF-P illetve AF-I jelölésű Nikkor modelleknél nincs gond).

A Tokina már korábban végigtesztelte az összes jelenleg piacon lévő, Nikon F bajonettel elérhető objektívjüket a Nikon Z 7-tel, most ezt újra megismételte a Nikon Z 50 piacra kerülése kapcsán. A tapasztalataik változatlanok, így közleményükben a következőket említik:

  • a Tokina opera 50mm f/1,4 FF objektív esetében az általános körülményekhez viszonyítva bizonyos rekeszértékeknél az AF sebesség lassabb lehet (a Nikon Z gépek fókuszáláskor a beállított rekeszre ugrasztják be a blendét – a szerk.)
  • a Tokina AT-X 70-200mm F4 FX VCM-S objektív AF kommunikációs hibát produkál, de kézi élességállítással használható
  • beépített fókuszmotor hiányában az alábbi objektíveknél nem használható az autofókusz:
    • Tokina AT-X AF 100mm f/2.8 Macro (M100 AF PRO D)
    • Tokina AT-X 10-17mm f/3,5-4,5 AF DX Fisheye (AT-X 107 AF DX)
    • Tokina AT-X 10-17mm f/3,5-4,5 AF DX NH Fisheye (AT-X 107 AF DX NH)

A fentiek tehát a korábban kiadott állásponthoz képest változatlanok.