Samsung ISOCELL Bright HM1

0

A Samsung bemutatta legújabb fejlesztésű képérzékelő szenzorát, az okostelefonokba szánt (a Samsung Galaxy S20-ban is alkalmazott), 1/1,33″ típusú, 108 Mpixeles ISOCELL Bright HM1-et.

A 0,8 mikronos pixelekből a Tetracell pixel összevonási technológia továbbfejlesztéseként létrejött Nonacell módszer 3×3 pixel összevonásával 2,4 mikronos pixeleket alkot, amelyek kisebb képzaj mellett kínálnak fotózási lehetőséget gyenge fényben (a dinamika átfogás nem adódik össze!). A Nonacell alkalmazását az automatikus Smart ISO is képes kihasználni.

A szenzor további érdekes funkciói közül érdemes kiemelni a valós idejű HDR képkészítés lehetőségét, illetve a 8k videózási képességet.

Sajtóközlemény:

Ragyogó, ultramagas felbontású képek a Samsung 108 megapixeles ISOCELL Bright HM1 szenzorával az egyedülálló Nonacell technológia segítségével

A továbbfejlesztett Nonacell pixel-binning technológia 3×3 pixeles struktúrát használ a maximális fényelnyelés érdekében

Budapest, 2020. február 19. – A Samsung, a világ egyik vezető félvezető technológiával foglalkozó vállalata, bemutatta következő generációs 108 megapixeles képszenzorát, a Samsung ISOCELL Bright HM1-et. Az új szenzor olyan képjavító technológiákkal érkezik, mint a Nonacell, a Smart-ISO vagy a valós idejű HDR, így tiszta és részletes 108 MP-es képek elkészítését és tűéles 8K videófelvételt tesz lehetővé másodpercenként 24 képkockával, akár gyenge fényviszonyok között is.

„A Samsung innovatív pixeles és logikai megoldásaival úgy alkotta meg az ISOCELL képszenzorokat, hogy azokkal még az ideálistól eltérő fényviszonyok között is megörökíthessük az élet legfontosabb pillanatait – mondta el Yongin Park, a Samsung képszenzor üzletágának ügyvezető alelnöke. – A legújabb Nonacell és Smart-ISO technológiáknak köszönhetően a 108 megapixeles ISOCELL Bright HM1 szenzorral látványos nagy felbontású képek készíthetők a legtöbb környezetben.”

Az 1/1,33 colos méret mellett 108 millió darab 0,8 μm-es pixelt tartalmazó ISOCELL Bright HM1 az elsők között alkalmazza a legújabb Nonacell technológiát, amely magasabb fényerőt tesz lehetővé alacsony megvilágítás mellett is. A Samsung 2017-ben mutatta be a Tetracell pixel-binning technológiát, amely egy 2×2-es rendszerben elhelyezkedő 4 pixelből alkotott egy nagyobb képpontot. A Nonacell a Tetracell továbbfejlesztett verziója, amely 3×3 pixeles struktúrát alkalmaz. A HM1 szenzorban a Nonacell 9 egymás mellett elhelyezkedő 0,8 μm-es pixelből hoz létre egy nagyobb, 2,4 μm-es pixelt, így a Tetracell fényelnyelésének több mint kétszeresét biztosítja.

Az összekapcsolt képpontok számával együtt nő a színinterferencia is, amely megnehezíti a pixel-binning technológiák fejlesztést. A Nonacell működését azonban nem akadályozza az interferencia a Samsung ISOCELL Plus technológiájának köszönhetően, amely jelentősen csökkenti az elmosódást és minimalizálja az optikai veszteséget és a fényvisszaverődést.

A HM1 számos fejlett pixeltechnológiai megoldással egészíti ki a Nanocell technológiát, így szinte bármilyen megvilágítás mellett kiváló képek készíthetők. A szenzor Smart-ISO funkciója automatikusan beállítja a megfelelő ISO mértéket az éles és színekkel teli képekért. A telítettség kezeléséhez sötétebb témáknál magas, míg magas fényű környezetben alacsonyabb ISO beállításokat alkalmaz.

A kihívást jelentő, vegyes megvilágítású környezetekben a HM1 valós idejű HDR technológiája optimalizálja az expozíciót, így természetesebb videókat és állóképeket tesz lehetővé. A megoldás minden egyes pixelnél egyedileg állítja be a záridőt, így több különböző expozícióval képes párhuzamosan képet készíteni, ennek köszönhetően valós időben hoz létre HDR fotókat már az előnézetben is. Az élesebb képek érdekében a HM1 támogatja a giroszkóp alapú elektromos képstabilizátort (EIS) és a Super-PD-t, amely gyors és pontos autófókuszt tesz lehetővé a fejlett fázisérzékelő technológiának köszönhetően.

A HM1 segítségével a felhasználók veszteségmentes 3-szoros zoommal készíthetnek kiváló minőségű, közeli felvételeket. A szenzor közvetlenül alakítja át a pixeleket egy beépített hardveres IP segítségével, így ezt a feladatot nem a mobil processzora végzi el. A 108 millió pixellel a szenzor akár 3-szoros zoommal is képes 12 MP felbontású képeket készíteni felskálázás nélkül.

A Samsung ISOCELL Bright HM1 szenzort már gyártja a vállalat.

*A Samsung 2013-ban mutatta be az ISOCELL technológiát, amely fizikai elválasztók alkalmazásával csökkenti a színek elmosódást a pixelek között, így a kis méretű pixelek is magas szintű színhelyességet mutatnak. A vállalat a technológia alapján dolgozta ki az iparág egyik első 1,0um-pixel képszenzorát 2015-ben, és 0,9-pixel szenzorát 2017-ben. A Samsung 2018 júniusában mutatta be továbbfejlesztett pixel elválasztó megoldását: az ISOCELL Pluszt.