Három fix és három zoom objektív jön a Panasonictól

0

A Panasonic friss ütemtervet tett közzé, amely az idén és jövőre várható L bajonettes objektíveket is tartalmazza.

Az ábra alapján három fix gyújtótávolságú és három zoomobjektív fejlesztése folyik, ezek közül a három fix valószínűleg még idén megjelenik, míg a zoomok talán jövőre érkeznek.
A fix gyújtótávolságú objektíveknél ismerjük a gyutávokat és a fényerőt is: 24mm f/1,8, 50mm f/1,8 és 85mm f/1,8.

A 24 mm-es nagylátószögűre komoly szükség van, hiszen egyelőre csak egy f/4-es zoomot kínál a nagylátószögű tartományban a Panasonic, ami mellett a Sigma 24mm f/1,4 és a Leica 23mm f/2 érhető el – utóbbi persze aranyárban. Természetesen ügyesnek kell lennie a Panasonicnak és úgy kell megalkotnia a közelgp 24mm f/1,8-at, hogy jóval könnyebb és kedvezőbb árú legyen, mint a Sigma 24mm-es 1/4,-ese.
Az 50mm f/1,8-nak szintén örülhetnek a fotósok, hisz noha elérhető az 50mm f/1,4, amit kifejezetten profi felhasználásra készítettek, ez meglehetősen nehéz, nagy méretű és drága is.
A közkedvelt portré gyújtótávolságra eső 85mm-es f/1,8-nak is létezik jelenleg alternatívája a Sigmánál, az Art szériás 85mm f/1,4 DG HSM, ami szintén nem könnyű darab.

Habár a Panasonic eddig úgy kommunikálta az S rendszerét, hogy kifejezetten profiknak szánja és az objektívek fejlesztésénél is ezt tartották szem előtt, nyilván célszerű lépés lehet, ha a könnyű gépek és objektívek szerelmeseinek is kedveznek – amihez persze szükségszerű lesz egy kedvező árú váz is.

A zoomokról még sok konkrétumot nem tudunk, az ábra alapján feltételezhető egy 16-35mm (vélhetően f/2,8 fényerővel), egy 24-60mm és egy 75-300 mm-es modell.