Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art – teszt

0

Felépítés

A Sigma a 2016-os Photokinán – több másik új objektív mellett – mutatta be a full-frame szenzoros gépekhez tervezett 85 mm-es gyújtótávolságú klasszikus portré objektívének második kiadását, a Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art modellt.


Az első EX szériás 85 mm-es objektív még 2010-ben jelent meg, amelyet sokan kedveltek visszafogott ára miatt (bár a 300 ezer Ft-os ár sem piskóta, de ilyen fényerővel ez verhetetlennek számított). Ezt a modellt frissítette tehát tavaly a Sigma, amely így az Art szériába került. A felső kategóriás objektíveket tartalmazó széria tagjaként kiváló minőséget várunk ettől az objektívtől, amely nem csak full-frame szenzoros géppel, de APS-C szenzoros vázon is jól használható, ez utóbbi esetben a szintén elterjedt 135 mm ekv. portrék látószöge áll rendelkezésünkre.


A korábbi Sigma 85mm f/1,4 EX DG HSM modellhez képest mind méretében, mind tömegében jóval komolyabb új modell 11 helyett 14 lencsetagból épül fel, s egy helyett két speciálisan alacsony szórású (SLD) lencsetagot is használ.

A profi széria tagjaként nem meglepő, hogy a méretes objektív időjárásálló szigeteléssel is rendelkezik.

Az élességállítást itt is gyűrűs ultrahangos motor végzi, amely a gyártó által közölt információk szerint 1,3× nagyobb nyomatékú, mint a korábbiakban alkalmazott, ez pedig elméletben gyorsabb élességállítást jelenthet. A fókuszálás természetesen csendes, a sebesség pedig még gyengébb fényben is jó, igaz, ilyenkor már azért azt nem foghatjuk rá, hogy fürge lenne (mindezt a Canon EOS 5D Mark IV-gyel tapasztalatuk).

Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el, illetve előre-hátra sem mozog az élességállítás során.


Az objektívhez egy gyöngyvászon tokot kapunk, emellett szirom formájú napellenzőt, valamint az objektívsapkát mellékeli a gyártó.

A frontlencse elé 86 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

A specifikáció a Sigma 85mm f/1.4 DG HSM A adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art méretes és nehéz darab. Fém tubusában nagy üveglencsék foglalnak helyet, így sem a tömegét, sem a hosszát nem nevezhetjük átlagosnak.
Aki ismeri a Nikkor 85mm f/1,4G AF-S-t, az tudja, hogy ilyen fényerővel lehet készíteni egy olyan objektívet, amely egy 8,5×8,5 cm-es kockába szépen beférhet. A Canon 85mm f/1,8 USM-ről már nem is beszélve, hiszen az a modell egy igazán könnyű és kis méretű darab. Persze lehet, hogy inkább a Canon 85mm f/1,2L II USM-et kellett volna említsem, hiszen ez közelebb van fényerőben a cikkünk tárgyához, de az sem hosszabb 8,5 cm-nél.
Ezzel szemben a Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art 1,1 kg-ot nyom, átmérője 9,5 cm, hossza pedig mintegy 12,5 cm.


Már a méretekből érezhető, hogy itt komoly objektívről van szó, amit a profi kialakítás is tovább erősít. A finoman megmunkált bajonett csatlakozó körül ugyanis a nedvesség bejutását gátló gumi szigetelés fut körbe, de az időjárásállóság a fókuszgyűrű szigetelésénél is jelen van.

Apropó fókuszgyűrű. Mivel fix gyújtótávolságú, azaz nem zoomos objektívről van szó, így a fókuszgyűrű igen szélesre alakítható ki, amely itt szinte a fél objektívet el is foglalja. Az 5 cm szélességű fókuszgyűrű a közelpont és a végtelen tárgytávolság között 135 foknyi elforgatással járható be, azaz az élességállítás kézzel is igen precízen elvégezhető.
Mivel nem filmezős objektívnek készült, így a focus breathing jelensége itt is tetten érhető, méghozzá elég jelentős mértékben, azaz közelpontra állítva a fókuszt itt jóval kisebb a látószögünk, mint végtelen tárgytávolságnál.

Az élességállító gyűrűt HSM objektívről lévén szó, bármikor elfordíthatjuk, akár automatikus élességállítást követően is van lehetőség kézi finomhangolásra

Távolságskálát a fókuszgyűrű mögött találunk, ezen méterben és lábban tüntették fel a fontosabb tárgytávolságokat, mint a 85 cm-es közelpontot, az 1; 1,2; 1,5; 2; 3; 4; 6 métert, valamint a végtelent.

Kapcsolóból mindössze egyet helyeztek el az objektívre, ez pedig az automatikus vagy manuális fókuszt állító AF/MF kapcsoló.

Most pedig nézzük, képminőség terén mit kapunk! Lapozz! (Facebook kommentek alatt)