Jön a Capture One 20 új frissítése

0

Új verzió jelenik meg hamarosan a Phase One RAW feldolgozó szoftveréből, a Capture One 20-ból, amelynek fő újdonságait már demózta a fejlesztő csapat.

A Capture One 20-ban átdolgozott képjavító eszközöket (healing brush és clone brosh) használhatunk, amely a korábbitól eltérően minden javításhoz egy külön forráspontot jelölhet ki, amelyet a healing rétegen helyez el. A fejlesztők szerint akár több száz javítási pont sem akasztja meg a szoftvert. Érdekességképpen a bemutató videóból az is megtudható, hogy az eszköz első használata során a program beolvassa (lekonvertálja) a teljes képet a memóriába, így a következő javításoknál nem tapasztalható lassulás.
A healing brush mellett a clonoe brush (klón ecset) is megújul, amely hasonlóképp új rétegen (clone layer) dolgozik. Az Adobe Photoshopnál (és Lightroomnál) megismert módon a klón eszköz pixelről pixelre másolja a képi tartalmat, míg a healing brush gyakorlatilag összeolvasztja a forrás és célterület tartalmát (póriasan fogalmazva: átlagolja).

További újdonság lesz az előtte/utána gomb, amelyet az eszközsoron helyeznek el. Ennek segítségével könnyedén összehasonlíthatjuk majd a feldolgozás előtti és utáni állapotokat, amely segít meglátni az olyan túlzó korrekciókat, amelyeket akkor követünk el, ha csak a végső képet nézegetjük (adaptív látás problémája).

A Capture One 20 soron következő frissítése előreláthatóan a hónap végén jelenik majd meg, a jelenlegi Capture One 20 felhasználók részére a frissítés ingyenes lesz.