Megdöbbentő pletyka a Sony A7S III-ról

0

Megérkeztek az első „igazolt” pletykák a Sony bejelentés előtt álló Alpha 7S III tükör nélküli, full-frame szenzoros fényképezőgépéről (ami ugye annyit tesz, hogy két külön forrás is ugyanazt mondta, ezért már a pletykalapok igazolt adatnak minősítik).
Érdekes módon most nem egy sor tulajdonság látott napvilágot, mint általában, hanem csak egyetlen egy.

De mi is lehetne a legfontosabb adata egy új full-frame gépnek? Hát naná, hogy az elektronikus kereső felbontása. Öööö, vagy mégsem?
Vajon hányan gondolják (gondoljuk) úgy, hogy sokkal izgalmasabb kérdés az, hogy marad-e tovább az első és második kiadás 12 Mpixeles felbontása, vagy emelik most már a tétet a sonys fiúk (és ha igen, mennyire). De még az is izgalmasabb az EVF felbontásnál, hogy 4k-ban hoz-e 60 kép/mp-et, illetve nagy képfrissítésű módokban mit támogat, na meg persze hogy jön-e LOG támogatás a gépbe alapkiépítésben.

De nem, a pletykaosztók most megelégedtek annyival, hogy rágódjunk csak az EVF felbontáson, ami – kapaszkodjuk meg – 9,44 millió képpontos lesz, amely a világ legnagyobb felbontású elektronikus keresőjét adja majd. Gyors számolgatás után rájöhetünk, hogy ez 4:3 oldalarányú keresőnél 3 Mpixeles, avagy 2k felbontást jelent (2048×1536 pixel).

Oké, szép szám, el kell ismerni. Azonban nem tudom nem úgy értelmezni ezt a hirtelen nagy ugrást (az eddigi legnagyobb felbontás 5,76 millió képpont, amely 1600×1200 pixelt ad), mint valami brutális marketing eszközt, amit már anno az Xperia telefonoknál is alkalmaztak (emlékezzünk csak rá, már 2013-ban kijöttek az Xperia Z1-nél az 5″-os, FullHD IPS paneles telefonnal, a maga 441 ppi pixelsűrűségével, amire bőven rátromfoltak 2015-ben az első 4k kijelzős telefonnal, ami 5,5″-on kínált 3840×2160 pixeles felbontást kb. 800 ppi pixelsűrűséget adva).
Erre most jönnek a FullHD+ felbontású elektronikus keresővel – ami nyilván nem fog akkora képet adni, mint egy 5″-os telefon normál nézési távolságból.

Szóval a kérdés csak annyi: minek??
Mással nem lehetne kitűnni a sorból? (azt láttuk, hogy a telefonoknál erre alapozták az egész brandet, be is bukott szépen a dolog – persze nem feltétlenül csak ezért).
Egyáltalán lesz látható eltérés egy 5,76 millió képpontos kereső és a 9,44 millió képpontos kereső között? Vagy úgy járunk ezzel is, mint a 8k tévékkel, hogy gyakorlatilag nagyítóval lehet csak látni a különbséget.
Talán igen, talán nem.
Azonban egy elektronikus keresőnél manapság az egyik legutolsó dolog a számszerű felbontás.
Hiszen sokkal fontosabb kérdés az, hogy mekkora keresőképet kapunk (egy ponton túl persze már nem szabad növelni, ki akar elszédülni, miközben átnéz a jobb szélről a bal szélre a keresőben 😉 ), és hogy milyen az előtte kialakított optikai rendszer (azaz nincs-e torzítás, látszanak-e rendesen a képsarkok, van-e színhiba, stb.). Hiába egy brutál nagy felbontású kereső, ha a képsarkokat életlenebbnek látjuk, ha a kromatikus aberráció miatt szétesnek a színek, vagy ha nem egyenes a keresőben az, ami valójában egyenes (igen, már találkoztunk olyan EVF-fel, aminek párnatorzítása volt és aminek a képsarka elég gyatrán látszott).

Bízzunk benne, hogy nem csak ez az egyetlen dologban villant majd a Sony a közelgő Alpha 7S II váznál!