Sony FE 12-24mm f/2,8 GM

0

A Sony újabb objektívet jelentett be a profiknak szánt prémium minőségű G Master sorozatába, amelyek full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez készülnek.

Az új Sony FE 12-24mm f/2,8 GM (SEL1224GM) extrém precíz csiszolású (polírozású) lencsetagokat tartalmaz, belsejében az eddig valaha készült legnagyobb átmérőjű extrém aszférikus (XA) tagból hármat is felhasználták.

Ezek, valamint egy további aszférikus lencsetag garantálják, hogy a képsarkokban alig észrevehető mértékben jelentkezzen csak az ultranagy látószögű objektívek esetében sűrűn előforduló asztigmatizmus, kóma, valamint a fókuszfelület elhajlása, azaz saroktól sarokig pengeéles képet kaphatunk.
A három extra alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) és két szuper alacsony szórású (Super ED) lencsetagoknak köszönhetően pedig a kromatikus aberrációt is kordában tartották.

A lebegő lencserendszer két különálló fókuszcsoportot tartalmaz, amelyet csoportonként két (összesen tehát négy), nagy nyomatékú lineáris fókuszmotorral hajtanak meg. Ezek könnyebben és gyorsabban mozgathatók, mintha egyetlen nagy tömegű lencsecsoportot kellene mozgatni az automatikus élességállítás során, így pedig gyors AF valósítható meg. A szimmetrikus fókuszmotor elrendezésnek köszönhetően pedig a vibráció és a zaj is jelentősen csökken az élességállítás során.
A lebegő lencserendszernek köszönhetően a 28 cm-es közelpontra és távoli témákra is úgy fókuszálhatunk, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnünk a képminőség terén (általában a nem lebegő lencserendszereknél a nagyon kis közelpont esetében a rajzolat már romlik).

Az lencséket a vadonatúj Nano AR Coating II bevonattal látták el, amely jelentősen csökkenti a becsillanás és tükröződés esélyeit, még erős ellenfényben is.

Az objektíven programozható fókusz-rögzítő gomb is megtalálható, amelynek funkcióját a gépvázról adhatjuk meg. Az élességállító gyűrű elektronikus vezérlést kínál, azaz nem áll közvetlen fizikai kapcsolatban a lencsetagokkal, így sokkal precízebben állíthatunk kézzel élességet.
Szűrők használatához az objektív hátsó szűrőtartót kínál.

Az időjárásálló szigeteléseknek köszönhetően mostoha körülmények között is használható, beépített napellenzővel is ellátott, mindössze 850 grammot nyomó Sony FE 12-24mm f/2,8 GM ultranagy látószögű zoomobjektív augusztustól lesz kapható, ára 3300 euró lesz.