Nagyobb fényerő firmware frissítéssel? Igen!

0

Első hallásra igencsak meglepő videóval állt elő Stefan Malloch fotós, aki a Viltrox 85mm f/1,8 objektívét egy firmware frissítéssel f/1,6-ossá alakította.
Ne utasítsuk el elsőre, hogy ez hülyeség, hiszen gondoljunk csak a fix fényerejű zoomokra: ott is kvázi kötelező rekeszeléssel oldják meg, hogy a nagylátószögű állás is ugyanazt a maximális rekesznyílást adja, mint a tele vég.
Az objektívek esetében (főképp az elülső) lencsetagok szélei határozzák meg, hogy mennyire lesz pengeéles, vagy lágy hatású a vele alkotott kép. Egy-egy olcsóbb objektívnél remekül látszik, hogy míg nyitott blendén, azaz a teljes lencsefelület használatakor lágy képet kapunk, ugyanakkor rekeszeléssel, azaz a lencsék külső részének kitakarásával rohamosan javul a képélesség és a mikrokontraszt. A gyártók esetenként élnek ezzel a trükkel, így a fejlesztéskor eleve nagyobb fényerejű objektívet készítenek, amit enyhén lerekeszelnek (lásd a korábban említett fix fényerejű zoomokat, ahol zoomolás során jól látható a rekesz finom behúzása).

A Viltrox valószínűleg hasonló módon fejlesztette a 85mm f/1,8 Sony E bajonettes objektívét, aminél egy firmware frissítés lehetővé teszi, hogy az alapesetben tiltott teljesen nyitott blendét is használhassuk (alapesetben f/1,8 a maximális rekesznyílás, de a frontlencse ennél többet is engedne).

A PetaPixel ellentmondó forrásokat talált a firmware származásáról, a Sony Addict szerint eredetileg hivatalosan Kínából származik a firmware, míg a FujiRumors közvetlenül a Viltroxot kérdezte, akik állították: sosem adtak ki ilyen firmware-t.

A dolog ettől függetlenül valószínűleg működik (legalábbis a videó alapján), azonban érdemes azt fejben tartani, hogy ha ez valóban nem hivatalos firmware, akkor akadhatnak kellemetlen meglepetések (pl. egy következő gyári firmware frissítés már nem fog felmenni).