Canon RF 600mm f/11 IS STM a boncasztalon

0

A Lensrentals.com-nál időről-időre szétszedik és megvizsgálják az új objektíveket abból a célból, hogy az általuk kölcsönzött darabokat hiba esetén maguk is tudják szervizelni. Roger Cicala, a társaság szakértője már rengeteg objektív belsejét megmutatta a kíváncsiskodóknak, így tudja, mit miért csinál. A szétszerelésnek tehát nem a rombolás, mintsem a tanulás és tapasztalat szerzés az oka, s mi sem bizonyatja ezt jobban annál, hogy a tapasztalatait blogposztjában meg is osztja a világgal.

A legutóbb a Canon full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez készült nagy teléjét, az amatőröknek szánt Canon RF 600mm f/11 IS STM belső lelkivilágával ismerkedtek meg.
Az objektív gyutávjához képest igazán könnyű és kicsi, ezt pedig Fresnel-lencse alkalmazásával érte el a gyártó. A DO jelölésű objektívek már korábban is használták ezt a „trükköt”, de immár a harmadik generációjánál jár az a megoldás, amely az egymással szembe fordított Fresnel-lencséket összeilleszti. Itt most már speciális ragasztót használnak légrés helyett, amely jelentősen képes csökkenteni az axiális színhibát, illetve a körkörös becsillanást.

Az objektívben mindössze 10 lencsetag csücsül (szemben a 600mm f/4 L IS USM 17 tagjával), ez is segít a kis tömeg elérésében.

A szétszerelés során a következőket tapasztalták a Lensrentals.com szakemberei:

  • masszív és robusztus, négy csavarral rögzített állványmenet
  • szokványos hátsó bajonett csatlakozó
  • bár nem időjárásálló az objektív, némi szigetelés így is megtalálható az objektív nyaka és a lencsetagokat tartalmazó tubus között
  • az összecsukható kivitel stabilitásához méretes fém vezetőket használtak
  • az objektív belsejébe mintegy 20 eres szalagkábel fut, amely összecsukáskor nyilván meghajlik
  • a belső lencsetagokhoz igen nehéz hozzáférni, szinte egybe van építve az egész tubus

Fentebb ízelítőül néhány fotót osztottunk meg a Lensrentals.com blogposztjából, további részletek weboldalukon olvashatók, nézhetők.