Külön jelzi a licenszelhető képeket a Google kereső

0

Sokszor fordult már elő az Internet történetében, hogy a fent lévő anyagra azt gondolta valaki, hogy ingyenes. Így fordulhatott elő az is, hogy ha valaki egy bizonyos témára keres a Google-ben és képekre szűr, akkor az ott lévő fotókat simán letölthette és felhasználhatta, anélkül, hogy arra gondolt volna, hogy ezzel szerzői jogot sért.

A Google új szolgáltatása részben ennek vet véget, ugyanis azokat a képeket, amelyek licenszelhetőként kerülnek fel egy-egy weblapra, a kereső is licenszelhető címkével jelöli meg a találati listájában.

A fejlesztést a Shutterstockkal karöltve végezték, így egyértelmű, hogy a kiinduló pont az volt, hogy védjék a stockfotókat, de ennél többre is viheti az új lehetőség.
A licenszelhető képek feltérképezéséhez a weboldalon bejelentkezés nélkül elérhetők kell legyenek a fotók. A további tudnivalókat a webmestereknek a Google Webmaster Guidelines és a Google Images Best Practices leírások tartalmazzák. Az Image Licensing Metadata leírás azt is részletesen közli, hogyan kell beállítani az IPTC adatokat ahhoz, hogy ez a funkció működjön.