ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJ 2021

0

A Robert Capa Kortrást Fotográfiai Központ ezévben is meghirdette a Eobert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat.
A pályázatra 30 év feletti alkotók munkáit várják. Az ösztöndíjat neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló öttagú, független zsűri ítéli majd oda.

Sajtóközlemény:

ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJ 2021
PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT MEGHIRDETI A ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJHOZ KAPCSOLÓDÓ 2020/2021. ÉVI PÁLYÁZATOT AZON KÖZÉPGENERÁCIÓS ALKOTÓK MUNKÁJÁNAK ELISMERÉSEKÉPPEN, AKIK KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYT NYÚJTANAK A MAGYAR FOTOGRÁFIA TERÜLETÉN.
A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.
A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.
A Capa-nagydíj 2021 elnyerése pályázathoz kötött, közvetlen jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton 30 év feletti magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a két feltételnek.
Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának, bemutatásának tervezett módjára is. A pályázati anyag tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de csak olyan pályamű díjazható, amely az ösztöndíj során az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre.
A pályázatra olyan dokumentarista indíttatású pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öttagú, független zsűri dönt.

Fontosabb időpontok:

  • 2020. augusztus 1., szombat 08:00 — A Capa-nagydíj 2021 pályázatok feltöltésének kezdete
  • 2020. szeptember 15., kedd 23:59 — A Capa-nagydíj 2021 nevezési határideje
  • 2020. október 21., szerda — A Capa-nagydíj 2020 három ösztöndíjasának nyilvános előadása, valamint a Capa-nagydíj 2020 átadása (Robert Capa születésének 107. évfordulója alkalmából). A Capa-nagydíj 2021 első eredményhirdetése, a három ösztöndíjas megnevezése.
  • 2021. október 21., csütörtök — A Capa-nagydíj 2021 átadása (Robert Capa születésének 108. évfordulója alkalmából)

A pályázatot két nyelven, magyarul és angolul, kizárólag elektronikus úton, a capa-nagydij.capacenter.hu weboldalon lehet benyújtani.