Új m4/3 kamera okostelefonokhoz

0

Emlékszünk még 2014-ből a Sony QX1 és QX30 modulokra?
Az innovatív elképzelés alapvetően jó, jelesül hogy minek a fényképezőgép hátuljára LCD, ha úgyis mindig van nálunk a mobilunk, amellyel vezérelhető a fényképezőgép modul és ami élőkép megjelenítését is lehetővé teszi.
A japán gyártó APS-C szenzoros moduljainak képminőségére nem lehetett panasz, legalábbis az egyik APS-C szenzoros volt. A másik pedig nagy zoomot kínált.
Mégis utód nélkül maradt, ami egyet jelent azzal, hogy nem fogyott és nem volt rentábilis a fejlesztése.

Most egy brit cég, egy bizonyos Photogram kínál hasonló terméket, itt azonban a modul mikro NégyHarmados bajonettet és NégyHarmados szenzort használ, amely 11 Mpixel felbontású, Quad-Bayer színszűrős (amit egyébként az okostelefonoknál a 30+ Mpixeles szenzoroknál használnak a zaj csökkentésére).
Az ismertető szerint gyors adatátvitelt használnak a fényképező modul és a telefon között, így valós élőképet tudnak adni a telefon kijelzőjén. Videófelvételt 4k-ban, teljes szenzorszélességgel készít, így vloggereknek is ajánlják a terméket.

Nos, lehet én vagyok már túl öreg és bizalmatlan, de jelen állásában ez a gép inkább tűnik egy koncepciónak, aminek a Kickstarteren lenne a helye, mint szállításra kész terméknek. Egyébként írják is, hogy várhatóan ősszel kerül majd az Alice Camera az Indiegogo-ra, akkor 550 font lesz az ára, de ha most előrendelsz, 450-ért a tiéd lehet. Már ha lesz belőle valami…

Mert ugye az nem túl meggyőző, hogy csak számítógéppel generált képen látjuk a gépet teljesen elkészülve.
A valódi fotókon egy 3D nyomtatóval készült dobozka látható, amelyről egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy valóban bármire is alkalmas lenne, hiszen még a telefonon megjelenített élőkép is a telefon kamerájával készült (látszik az objektív széle az élőképen, illetve objektív nélkül látunk egy szelfit)!

De ha szereted a kütyüket, van 50 fontod foglalónak és nem félsz a kockázatoktól, nos, akkor tiéd lehet a nagy lehetőség, az első 100 vásárlónak 450 fontért adják majd a gépet…