Komoly leépítésre kényszerül a Tamron

0

Nem marad következmények nélkül a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés a Tamronnál.
A gyártó november 9-i közleményében megkérte dolgozóit, hogy aki megteheti, önként vonuljon nyugdíjba – írja a japán gazdasági lap, a Nikkei. A nyugdíjazási kérelmeket november 10-20 között fogadják azoktól, akik az Aomori prefektúrában lévő gyárakban dolgoznak közvetlenül a gyártási folyamat területén (pl. összeszerelés, polírozás, tesztelés, csomagolás) és betöltötték a 45. életévüket. A cél, hogy legalább 200 dolgozó lépjen ki a termelésből, amely a két gyár esetében a teljes munkaerő mintegy 40%-át jelenti.
A jelentés szerint a Tamron különleges juttatásokat is ígért azoknak, akik önkéntesen vonulnak nyugdíjba, vagy akik nyugdíjba ugyan nem akarnak menni, de munkájukat a Tamron gyáron kívül szeretnék folytatni.

„A munkaerő optimalizálásával fogjuk javítani a versenyképességünket” – írta a Tamron, emellett pedig elősegítik a termelés hatékonyságát a gyártás egyes folyamatainak automatizálásával.

A Tamron arra számít, hogy a 2020. december végén záruló teljes évre mintegy 58%-kal csökken a nettó árbevétel a tavalyihoz képest, amelynek okai között a koronavírus-járványt is megjelölték, mint a keresletet visszafogó tényezőt. A japán objektívgyártó egyébként május óta részleges zárásokkal igyekszik csökkenteni a túltermelést.

Ha a Tamron két gyárában nem lesz meg a 200 önkéntes jelentkező a távozásra, akkor a vezetésnek kell majd megjelölni azokat, akiket majd elbocsátanak.