Metabones Canon EF – Fujifilm GFX 1,26× adapter

0

A Metabones az év elején piacra dobott Nikon F – Fujifilm GFX 1,26× adaptere után most bejelentette a Canon EF – Fujifilm GFX 1,26× adaptert, amelyet a középformátumú Fujifilm GFX rendszer felhasználóinak szán.
A konverter 5 lencsetagból épül fel, ezek között egy lantán-bázisú speciális üveg tag is található. Az adapter Canon EF bajonettes objektíveket fogad, amelyek képét 1,26×-osára nagyítja és vetíti a GFX középformátumú szenzorára, ennek köszönhetően hozzávetőlegesen ugyanakkora látószöget használhatunk a GFX vázakon, mint amit az EF bajonettes objektív ad kisfilmes szenzoron. Ennek persze az az ára, hogy a fényerő pontosan ilyen mértékben romlani fog, azaz egy 70-200mm f/2,8 objektív 88-252mm-es f/3,5-nek adódik majd, vagy egy 85mm f/1,4-ből 107mm f/1,8 lesz.

Az adapter levehető Arca-Swiss kompatibilis állványtalppal rendelkezik. A rekeszállítást gépvázról végezhetjük, itt nincs rekeszgyűrű, mint a Nikon F objektívet fogadó változaton.
Bizonyos korlátozások itt is lehetnek, így előfordulhat, hogy a napellenző enyhén belóg a képbe, illetve az autofókusz bizonyos esetekben nem nyújt majd kielégítő teljesítményt.

A Metabones Canon EF – Fujifilm GFX 1,26× adaptere 730 amerikai dollárért vásárolható meg.
Hasonló, de lencsetagok nélküli, szorzó funkciót nem kínáló adaptere már régebb óta van a Metabones-nak a Fujifilm GFX rendszerhez, amely szintén Canon EF bajonettes objektíveket fogad manuális rekesz és fókuszvezérléssel, ennek ára 440 dollár.