Ha szeretsz asztrotájképezni, akkor ma menj fel a hegyre!

0

Ha tél, akkor általában nem az aszteroidák fotózása jut eszünkbe, pedig pont ezért izgalmasabb télen „hullócsillagot” fotózni, mint nyáron, hiszen nem mindennapi látványt kaphatunk lencsevégre.

Jelenleg az ország jelentős területét alacsonyan fekvő felhőtakaró fedi, de az efölé magasodó hegyekről tiszta égbolt látható.
A Geminidák meteorrajból ráadásul pont ma éjszaka léphet be a legtöbb aszteroida Földünk légkörébe, amely páratlan lehetőséget kínál a ködbe burkolózott táj felett húzódó csillagos égbolt fotózására, hiszen ma éjjel akár óránként 60-70 fényes meteor is látható lesz.

Többek között a Börzsönyben lévő Nagy Hideg-hegyről, illetve a Kékes-tetőről lehet jelenleg tiszta eget kémlelni, de kis szerencsével a Kendig-csúcsról és más nyugat-magyarországi (Fonyódtól nyugatra eső, de nem déli) pontról is megfigyelhetők lesznek a lehulló aszteroidák.

Pécs, 2015. december 8.
Egy hullócsillag a ködbe borult Mecsek felett a Tubesről fotózva 2015. december 7-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás

A fotózáshoz nagy fényerejű objektívet (minimum f/2,8) érdemes használni, az érzékenységet pedig emeljük fel legalább ISO1600-ra (f/2,8 esetén ISO3200-ra). A záridőt 10-15 mp-ben érdemes maximalizálni (nagylátószög esetén, ultranagy látószögnél elmehetsz 20-25 mp-ig is), hogy ne mozduljanak be a csillagok és csak az aszteroida látszódjon.

Ha nincs szerencséd a fotózással, akkor se csüggedj, nézd élőben a NASA facebook oldalán.