A MILC-ek a megoldás a Nikon bajára?

0

2020 nem volt túl kellemes év a Nikon számára. Jelenleg a 2020-as költségvetési év tart, amely 2021. március 31-ével zár, e költségvetési év várható vesztesége a fotó részleg számára 75 milliárd jen lesz, amely a fennállásának legrosszabb évét jelentheti. Összehasonlításképpen: a japán vállalat az előző, 2019-es költségvetési évet 6,7 milliárd jen nyereséggel zárta, míg a Canon idén 64 milliárd jen profitra számít!

A kék vonal a bevételt, a sárga oszlopok az értékesítés mértékét jelzik.

A Nikon rossz helyzetének fő oka – természetesen a pandémián és az ez által okozott piaci visszaesésen kívül – a viszonylag késői belépés a full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépek szegmensébe. Noha lehet indokolni a lépést azzal, hogy a tükörreflexeseket még ki akarták/kellett futtatni, a már sínen lévő fejlesztéseket piacig vinni, de a MILC-ek adják a fotós piac azon szegmensének egyikét, amely növekedést tud felmutatni. Bár a közeljövő terveiben két tükörreflexes fényképezőgép is szerepel, a japán Toyo Kezai cég által közzétett cikkek szerint a Nikon a közeljövőben nagy hangsúlyt fektet a tükör nélküli fényképezőgépek és objektívek fejlesztésére, ami segít a vállalatnak kiszabadulni a rossz pénzügyi helyzetből. A Nikon a videós képességek csúcsra fejlesztését is tervezi, hiszen ez egy másik terület, ahol kissé lemaradtak a versenytársakhoz képest (bár tegyük hozzá, hogy az új firmware-ek és a 10 bites 4:2:2 HDMI kimenet már profi felhasználást is lehetővé tesz).

A fejlesztések és a piac bővítés mellett fontos a működési költségek csökkentése is, a tervek szerint ezt 59%-kal kell visszaszorítani. Az erre irányuló lépések közül már láttunk egyet tavaly év végén, amikor bejelentette a cég, hogy megszünteti a fényképezőgépeinek Japánban történő gyártását és áthelyezi azt Thaiföldre.