A valaha volt legrosszabb év volt 2020. a fotótechnika iparnak

0

Idén is hónapról hónapra láthattuk, hogyan teljesítenek a japán fényképezőgépek és objektívek a világban, amelyről könnyű következtetéseket levonni a többi, nem japán székhelyű gyártóra nézve is.
Azt már a tavaly májusban megjelent első, márciust bemutató adatokból láttuk, hogy a koronavírus járvány látványosan visszaszorította a fényképezőgép és objektív vásárlásokat, amely a következő hónapban még mélyebbre csúszott. Ezt persze a járvány teremtette bizonytalanság okozhatta elsősorban, amely teljesen természetes jelenség: válsághelyzetben az emberek nem költenek annyit luxus cikkekre, mint „békeidőben”.

Az éves adatokból azonban kitűnik, hogy a koronavírus járvány miatti bizonytalanság csak egy részét adhatta a gyengülő eladásoknak, hiszen már januárban sokkal rosszabbul kezdődött az év, mint ahogy 2019., illetve év végére a normalizálódó helyzet miatt a korábban elmaradt vásárlásoknak is jelentkezni kellett az adatokban, mégsem sikerült még csak megközelíteni sem a 2019-es értékesítési számokat.
Bár október tavaly a legjobb hónap volt, mégis alig haladta meg az októberi teljes fényképezőgép eladás a 2019-es leggyengébb hónapokat, azaz másként fogalmazva 2019-ben gyakorlatilag két hónapot kivéve minden hónapban több gépet adtak el, mint 2020-ban bármelyik hónapban.

Nem kérdéses, hogy a fényképezőgép és objektív gyártás ma már nem annyira nagy buli, mint a korábbi években, amely viszont egyértelműen átszervezésekhez, költség csökkentésekhez vezet. Ez egyrészt a gyártási költségek visszaszorításában (lásd Nikon, akik áthelyezték a fényképezőgép gyártást Thaiföldre, de őket komoly deficit is fenyegeti), másrészt a fejlesztési költségek kordában tartásában jelentkezik. Várhatóan tehát idén tovább lassul a fejlesztések üteme (vélhetően a prémium kompakt fényképezőgépek pár éven belül teljesen eltűnhetnek a piacokról), de várható az is, hogy egy-egy gyártó árat is lesz kénytelen emelni.

Ettől függetlenül vannak gyártók, akiknek nem fájt (annyira) 2020., ezek közé tartozik pl. a Canon is, akik ugyan kevesebb bevételt termeltek tavaly (ők pl. 34%-kal kevesebb MILC-et tudtak eladni 2020-ban mint 2019-ben), mégsincs nagy baj a házuk táján, az EOS R5 és R6 felé irányuló keresletet is nehéz kielégíteniük.