Szerzői jogsértés egy tetoválással

0

Bár már 2021-et írunk, sokan még mindig azt gondolják, hogy ami az interneten fellelhető, az ingyen felhasználható – akár üzleti célra is.

Kat Von D, a hollywoodi sztártetoválót – akit egyébként a tévében is vetített LA Ink sorozatból ismerhetünk – nemrégiben perbe fogta Jeff Sedlik Los-Angeles-i fotográfus, mivel engedély nélkül használta fel (másolta le) egy tetoválásánál a fotós által Miles Davis-ről készült portrét.

A perben a felperes (a fotós) azt követeli, hogy Kat Von D távolítsa el a fotójának (és a tetoválásának) minden példányát az összes nyomtatott, webes és közösségi médiáról, emellett pedig fizesse meg a kártérítést (ami akár 150.000 dollár is lehet), a fotótetoválásból származó profitot, a jogsértés során felmerült veszteségeket, valamint a perköltséget.

Az nem kérdéses, hogy a fotó ilyen jellegű felhasználása teljesen illegális, hiszen komoly üzleti hasznot realizált a fotó lemásolásából – még akkor is, ha a fotót sajátkezűleg másolta fel a tűjével az ügyfél karjára. Más kérdés az, hogy ebből milyen kára származott a fotósnak – leszámítva persze azt, hogy nem fizették meg neki a jogdíjat.
A fő gond itt az, hogy a Kat Von Drachenberg nem csupán a fotó alapján megrajzolta a jazz zenész portréját, hanem az, hogy konkrétan ugyanazt a képet hozta létre, mint ami a fotós műve.

Ezen persze lehet majd vitatkozni – és az ügyvédek minden bizonnyal fognak is -, hogy egy tetováló művész mit tehet meg és mit nem, hol kezdődik a saját művészete és hol ér véget a fotós szerzői joga, de azt hiszem nem kérdéses, hogy ebben az esetben nem csupán plágiumról van szó, hanem konkrétan egy mű lemásolásáról. Ráadásul busás haszonért cserébe. Ez pedig súlyosabb helyzet, mint egy hétköznapi plágium…

Mi lett volna a helyes magatartás?
Elsőként a tetováló művésznek fel kellett volna vennie a kapcsolatot a fotót készítő fotográfussal és felvázolni a tervet (X.Y. karjára tetoválni a portrét a fotó alapján). Kérni erre egy árajánlatot, amely a szóban forgó munkához való felhasználást teszi lehetővé (licenc).
Amennyiben a fotós elutasítja, hogy képe bárki karján legyen, akkor nincs további kérdés: a fotó nem tetoválható fel!
Ha a fotós úgy dönt, hogy valamilyen összegért cserébe hozzájárul ehhez, akkor a tetováló megvásárolhatja a licencet, amelyről szerződést kell írni és amelybe nem csak a tetováló művészt, de azt is be kell vonni, akinek a karjára a tetoválást elvégzik (hiszen ez egyetlen esetben lehetséges, egy újabb tetoválás esetében újabb licenc és újabb szerződés lehet szükséges).

forrás: petapixel