OmniVision: 50 Mpixeles, teljes fázis-érzékelős szenzor prémium okostelefonokba

0

Az OmniVision már jó párszor szerepelt hasábjainkon és biztos vagyok benne, hogy sokan már névről ismerik ezt a szenzorgyártót, akik nem csak okostelefonokba, de autókba is kínálnak különféle képérzékelőket, vagyis nem kispályás gyártóról van szó.

A legújabb szenzoruk, az OmniVision OV 50A egy 1/1,5″ típusú képérzékelő, amely 1 mikron méretű pixelekből 50 milliót tartalmaz. Ennél azonban sokkal izgalmasabb, hogy quad pixel, azaz négyszeres fázis-különbség elvű fókuszt kínál a szenzor teljes felületén, amely nem csak egy irányú élre érzékeny.
A képérzékelő a szokásos fotó módon kívül támogatja a nagy dinamika átfogású (HDR) képkészítést 2 vagy 3 expozícióból. A PureCel S rétegelt szenzor lehetővé teszi a képpontok összevonását és így az érzékenység négyszeresre emelését, valamint a képzaj csökkentését, ami 12,5 Mpixeles fotóknál használható fel. A rétegelt kialakítás miatt a képi információ gyorsan átkerülhet az átmeneti pufferbe, amely megkönnyíti a 8k videók készítését is. 4k×2k felbontásban 90 kép/mp, FullHD-ben 240 kép/mp, míg HD-ben 480 kép/mp a maximális képfrissítés.

Az új OmniVision OV 50A mintáit ez év közepétől szállítja a gyártó, így várhatóan az első ezzel a szenzorral szerelt okostelefonok az év végefelé, vagy jövőre jelenhetnek meg.