Hivatalos: Panasonic Lumix S 70-300mm f/4,5-5,6 Macro O.I.S.

0

A Panasonic bejelentette az L rendszerhez készült legújabb objektívét, a full-frame szenzoros MILC-ekhez fejlesztett Lumix S 70-300mm f/4,5-5,6 Macro O.I.S. telezoomját.

Ahogy a nevében is olvasható, az objektívbe optikai stabilizátor is került, amely képes együttműködni a váz szenzorstabilizátorával és ez esetben a berázások ellen akár 5,5 Fé előnyt is nyújthat a reciprokszabályhoz képest. Szintén a névből kiolvasható a makró képesség, amely a 70-300mm-es objektívek között az egyik legjobb leképezési arányt adja (DSLR-ekhez a Tamron készített korábban egy 70-300mm f/4-5,6 Di LD Macro objektívet hasonló 1:2 leképezési aránnyal, de MILC-ekhez egyelőre nincs ilyen a Panasonic most megjelent objektívén kívül). Ezt a 300 mm-es gyújtótávolságnál elérhető 74 cm-es közelpont teszi lehetővé (70 mm-en a közelpont 54 cm).

Az objektívet úgy fejlesztették, hogy ne csak fotózásra, de videózásra is jól használható legyen, ezért gyors és csendes, lineáris léptetőmotort alkalmaztak, amely 480 lépés/mp sebességre képes. Az optikai tulajdonságok kialakításánál fontos szerepet játszott a fókuszlégzés minimalizálása és a szép – hagymakarikák nélküli – boke’ elérése is. Utóbbit az aszférikus lencsék okozzák, ezért ebbe az objektívbe egyáltalán nem került aszférikus tag. Ettől függetlenül a bemutatón kihangsúlyozták, hogy a képsarkok minősége is rendben van, még nyitott blendén is jobb a konkurens full-frame MILC-ekhez kapható 70-300mm-es objektíveknél.
A kromatikus aberrációt két extra alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) és egy ultra alacsony szórású (UED – Ultra extra-low dispersion) lencsetaggal tartják kordában, a kis mérethez pedig egy ultranagy törési mutatójú lencsetagot alkalmaztak. A 17 lencsetagból álló objektív így kiváló részletezettséget, szép boke’ formát, minimális vignettálást és színhiba mentességet ígér, mindezt csupán 790 grammos tömeggel.

A rekeszt 11 lamella alkotja, amelyet úgy formáztak, hogy a lehető legszebb csillag formát adják a fényforrásoknak szűk rekesz esetén.

A tubust több ponton (a frontlencsénél két helyen, a zoom és fókuszgyűrűknél két-két helyen, valamint a bajonett csatlakozónál egy helyen) cseppállóságot adó szigeteléssel látták el, a mechanika és a motorok pedig -10°C hidegben is megbízhatóan működnek.

A Panasonic Lumix S 70-300mm f/4,5-5,6 Macro O.I.S. március végétől lesz kapható, ára 1350 euró (1250 amerikai dollár) lesz.

Részletes műszaki adatok a hírünk alatt elérhető adatlapon tekinthetők meg!

Sajtóközlemény:

Makró képességekkel rendelkező teleobjektívet jelentett be a Panasonic a Lumix S sorozathoz
LUMIX S 70-300 mm F4.5-5.6 MACRO O.I.S. (S-R70300)

Wiesbaden, Németország, 2020. február 18. – A Panasonic büszkén mutatta be új, L-bajonettes, LUMIX S 70-300 mm F4.5-5.6 MACRO O.I.S. (S-R70300) teleobjektívjét, amelyet a LUMIX S sorozat full-frame, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. Az igényes tartalomkészítőknek kifejlesztett LUMIX S sorozat fényképezőgépei és objektívjei a legtökéletesebb képminőségre törekszenek.
Az új LUMIX S 70-300 mm F4.5-5.6 MACRO O.I.S. páratlan képminőséget nyújt a kép minden pontján, ezért lenyűgöző fényképek és videók készítésére alkalmas. Kiváló gyorsaságú és pontosságú autofókuszt és Dual I.S. képstabilizálást biztosít, hogy dinamikusan hordozható és változatos helyzetekben is bevethető legyen, például sportesemények, állatok, portrék, légi járművek és gépjárművek megörökítésénél.
A legújabb technológiákat felvonultató objektív 11 csoportba rendezve összesen 17 elemet tartalmaz, többek között egy UED (ultra extra-alacsony szórású), két ED (extra-alacsony szórású) és egy UHR (ultramagas törésmutatójú) lencsét, amelyek hatékonyan csökkentik tele állásnál a tengelymenti és széles állásnál a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. Az UHR lencse egyenletes képminőséget biztosít a kép közepétől egészen a szélekig, és fontos szerepet játszik a kompakt objektívméret elérésében.
A figyelemreméltó, 0,54 m*1-es legkisebb élesség állítási távolságával a LUMIX S 70-300 mm F4.5-5.6 MACRO O.I.S. 0,5x maximális nagyítást ér el (300 mm-en), így a valódi méret felén képes makro képeket és videókat rögzíteni. A lekerekített rekesz és a 11 lamellás írisz gyönyörű, kerek bokeh hatást nyújt a teljes zoomtartományban.
A LUMIX S sorozatban az objektív O.I.S. optikai képstabilizálása és a váz Body I.S. képstabilizálása együtt alkotja a Dual I.S. képstabilizáló rendszert, ami ellensúlyozza a kézremegést, és lehetővé teszi, hogy akár 5,5 fokozattal lassabb zársebességet*2 használjon a fotós. A maximum 480 fps sebességű képérzékelő-kommunikáció gyors és kimagaslóan pontos autofókuszt valósít meg.
A LUMIX S 70-300 mm F4.5-5.6 MACRO O.I.S. ilyen kiváló képességek mellett is kompakt méretű és pehelykönnyű maradt, hogy kényelmes hordozhatóságot nyújtson. A rugalmas felhasználás érdekében por- és cseppálló*3 külsővel gyártott objektív mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható. Ráadásul az objektív elején található fluor alapú bevonat taszítja a vizet és az olajat is. A szűrő átmérője 77 mm.
A LUMIX S sorozat objektívjei kiválóan teljesítenek videofelvételnél is. Mechanizmusuknak köszönhetően minimális szintre csökkenthető a „focus breathing” hatás, az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelensége, ami problémát jelenthet a kizárólag fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél. Ráadásul, az objektív a fókuszcsík-eltolódást is kiszűri zoomolás közben, hogy a beállított alany mindig tisztán fókuszban legyen és professzionális minőségű videofelvétel készüljön.
További új L-bajonettes objektívek is érkeznek, köztük 3 különböző, F1.8-as nagy rekeszű objektív, amelyekkel tovább bővül a LUMIX S sorozat objektívkínálata, hogy minden vásárlói igénynek megfeleljünk.
A LUMIX S-R70300 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik. A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatóak a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatóak a részvételi feltételek is.

*1 Széles állásban
*2 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=300 mm a LUMIX S5 használatakor)
*3 A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.