A Panasonic bemutatja: Leica DG Vario-Summilux 25-50mm f/1,7 ASPH

0

A Panasonic bejelentette legújabb, mikro NégyHarmados rendszeréhez készült objektívét, a Leica DG Vario-Summilux 25-50mm f/1,7 ASPH modellt, amely tökéletes kiegészítője a már piacon lévő a Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1,7 Asph nagylátszögű zoomnak.

Nem csupán fényerejük és egyik szélső gyújtótávolságuk egyezik, de szűrőmenetük, átmérőjük, hosszuk is, sőt tömegük és tömegközéppontjuk helye is is nagyon hasonló, így gimballal való munka során könnyedén cserélhető marad a két említett objektív anélkül, hogy a kiegyensúlyozást át kellene állítsuk. Ezen felül a videográfusoknak sem kell új pozíciót találniuk a fókusz és zoomgyűrű használatához, hiszen ezek is egyeznek a két termék esetében.
Az új Leica DG Vario-Summilux 25-50mm f/1,7 ASPH rövid minimum tárgytávolságának köszönhetően kiválóan alkalmazható közelképek készítéséhez is, a zoom elején (25mm-nél) 28 cm, a tele végen (50mm-nél) 31 cm a közelpont, a maximális leképezési arány 0,21×-es (a lefedhető képterület szélessége a 4/3 szenzorral így 8 cm körül alakul).

Az objektív 16 lencsetagból áll, amelyek között egy aszférikus, három extra alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) és egy ultranagy törési mutatójú (UHR – Ultra-High Refraction) lencse igyekszik javítani a képsarki leképezést, valamint csökkenteni a kromatikus aberrációk mértékét. Az optikai felépítést úgy alakították ki, hogy igen minimális fókuszlégzése legyen csak az objektívnek, így videózásnál nem változik a látószög, ha csak a fókuszt állítjuk át azonos gyújtótávolság mellett.

A fókuszálást lineáris léptetőmotor végzi, amely kompatibilis a 240fps fókuszmeghajtással is.
Ahogy a 10-25mm-es modellnél, úgy az új Leica DG Vario-Summilux 25-50mm f/1,7 ASPH esetében is használhatunk rekeszgyűrűt (folytonosan állítható 1/3 Fé beugrások nélkül), a kézi élességállításnál pedig választhatunk lineáris (fix áttétel) vagy nem lineáris (forgatási sebességtől függő áttétel) módozatot is. A kézi élességállításra a fókuszgyűrű hátrahúzásával válthatunk (na és persze a vázon a fókuszmód beállításnál is megtehetjük ezt anélkül, hogy a fókuszból kiugrasztanánk az objektívet).

Az időjárásálló szigetelésekkel is rendelkező Leica DG Vario-Summilux 25-50mm f/1,7 ASPH nyár végétől lesz kapható, ára 1800 amerikai dollár lesz (tehát annyiba fog kerülni, mint a korábbi 10-25mm f/1,7).

Részletes műszaki paraméterek a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

Sajtóközlemény:

LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm (H-X2550)

A világ első*1 teljes tartományú F1.7 teleobjektívje

Wiesbaden, Németország – 2021. július 8. –

A Panasonic büszkén mutatja be új, cserélhető LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1.7 ASPH. (H-X2550) teleobjektívjét, amely rendkívül nagy, F1.7 értékű rekesszel rendelkezik a teljes 50 és 100 mm (35 mm-es egyenérték) közötti zoomtartományban, és olyan kimagasló optikai teljesítményt nyújt, ami megfelel a LEICA szigorú szabványainak is. A LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1.7 ASPH. fényképezés mellett videofelvételekhez is használható, hogy a professzionális fotósok és operatőrök elvárásainak is megfeleljen.

Az új LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1.7 ASPH. (H-X2550) teleobjektívet úgy tervezték, hogy tökéletes párt alkosson a LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm / F1.7 ASPH. (H-X1025) objektívvel, amely már egy ideje kapható, és már nagy elismerést szerzett az alkotók körében. A két objektív a széles látószögtől a teleobjektív zoomtartományig terjedő fókusztávolságot fedi le, és nyolc fix fókusztávolsággal (20 mm / 24 mm / 28 mm / 35 mm / 50 mm / 75 mm / 85 mm / 100 mm, 35 mm egyenérték) rendelkező objektívként működnek, hogy ugyanolyan vagy még magasabb részletgazdagságot nyújtsanak, mint egy fix fókusztávolságú objektív. Mindkét objektív teljes tartományú F1.7 értékű, rendkívül gyors rekesszel biztosít gyönyörű bokeh hatást és nagy felbontást. A két objektív rekesze azonos formájú, így a tartalomkészítők ezzel a két objektívvel minimális munkaráfordítással, egyszerűen létrehozhatják saját egyedi képalkotási terméküket.

Az objektív 11 csoportba rendezve összesen 16 elemet tartalmaz, többek között egy aszférikus lencsét és három ED (Extra-low Dispersion – extra-alacsony szórású) lencsét, amelyek hatékonyan csökkentik a tengely menti és a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. A szférikus aberrációt és torzítást az aszférikus lencsék korrigálják, így lélegzetelállítóan nagy felbontást érnek el. Az aszférikus lencsék használatával és a lencserendszer optimális kialakításával úgy vált kompakt méretűvé és pehelykönnyűvé az objektív, hogy közben kimagasló optikai teljesítményt nyújt.

A maximum 240 fps képrátájú képérzékelővel való kompatibilitás rendkívül pontos és gyors autofókuszálást tesz lehetővé. Fontos megemlíteni, hogy az új objektív videofelvételeknél is kiemelkedően teljesít. A belső fókuszmeghajtó rendszer által biztosított csendes működés mellett a fokozatmentes átmenetet biztosító rekeszgyűrű és a rekeszállítás micro-step meghajtója segítségével a fényképezőgép zökkenőmentesen alkalmazkodik a fényváltozáshoz zoomolás vagy svenkelés közben. Az optikai kialakítás páratlan baricentrikus stabilitást szavatol, és ez zoomolás során minimalizálja a képeltolódást. A fókuszgyűrűt manuális fókuszkuplunggal látták el, ami felhasználóbarát és pontos fókuszálást tesz lehetővé. Az objektíven lineáris és nem-lineáris működés is választható. A LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1.7 ASPH. objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték, hogy filmkészítés közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét.

A LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1.7 ASPH. legkisebb fókusztávolsága 0,28 m (széles állásban, tele állásban pedig 0,31 m), maximum nagyítása 0,42x (35 mm-es egyenérték), ami makro fotók készítéséhez kiváló. A por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár mínusz 10 fokban is használható az objektív.A szűrő átmérője 77 mm.

*1 A digitális, tükör nélküli fényképezőgépek cserélhető objektívjei között 2021. május 8-án.
* A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
* A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.