Nagy hatékonyságú felskálázás emberi arcokra még okosabb AI-val

0

A mesterséges intelligenciát már sok helyen használják, többnyire nem is tudunk róla, hogy egy-egy megoldás mögött milyen technológia bújik meg.
Év elején például a Canon mutatott be egy olyan családi kamerát, amely automatikusan képes érzékelni az izgalmas pillanatokat és érdekes képeket, amelyhez szintén a mesterséges intelligenciát (AI – Artificial Intelligence) hívja segítségül. De említhetnénk az Adobe szintén idén, a Lightroomba és a Photoshopba is implementált ún. Super Resolution funkcióját is, amely hatékonyan képes nagyobb felbontású képet létrehozni az interpolációt követő részletfinomítással.

Tulajdonképpen hasonló módszert használ a Google legújabb Enhance nevű algoritmusa, amely több ezer emberi arc vizsgálatával olyan adatbázist alkalmaz, amely segít egy igen kis felbontású (64×64 pixeles) képből nagy részletességű fotót (1024×1024 pixel) létrehozni. Természetesen a képnagyítás során a hiányzó információt a mesterséges intelligencia pótolja ki, ezt pedig oly módon teszi, hogy a rendelkezésre álló képminták felhasználásával megpróbálja kitalálni, hogyan nézhetett ki az eredeti arc.
Elsőként a Super Resolution technikával igyekeznek nagyobb felbontású képet kapni, majd a kaszkád diffúziós modell eljárás segítségével a nagy felbontású képekhez egyre nagyobb képzajt adnak, mígnem el nem érik a teljes zajosságot. Az SR3 modell ezt a folyamatot vizsgálja meg több ezer arcon és tárolja el a „tapasztalatait”. A kis felbontású kép nagy felbontásúvá alakítása során a nagyított képet gausszi zajjal telítik, majd elmosással csökkentik annak hatását. Az elmosott képet ezt követően a mesterséges intelligenciát felhasználva rekonstruálják, majd következhet az újabb felbontás növelő lépcső, hasonló módon.

Az algoritmus már most is remekül működik. A felhasználási területek teljes köre ma még nehezen látható, de az már előrevetíthető, hogy akár egy biztonsági kamera kis felbontású képéből is könnyedén hozható létre olyan „fantomkép”, ami nagyon hasonlíthat az elkövetőre.