4k videófelvétel, 2000 kép/mp-cel?

0

A Gpixel új globális záras képérzékelőt fejlesztett, amely nagy felbontás mellett nagy képfrissítést is kínál. A GSPRINT4510 4/3″ típusú (20,7×9,7 mm aktív felületű), de 19:9 oldalarányú szenzor 10 Mpixel felbontású, maximum 4608×2176 pixeles képkockákat képes rögzíteni, ezeket azonban akár 2000 képkocka/mp sebességgel. Ebben az üzemmódjában 8 bites színmélységet kínál, de van lehetőség teljes felbontásban 10 bites (1000 kép/mp) és 12 bites (500 kép/mp) színmélység használatára is, amely tudományos célokra is elegendő lehet. 2×2 pixelösszevonással lehetőség van negyed akkora felbontás mellett több, mint háromszor nagyobb képfrissítés elérésére.

A 4,5 mikronos pixelekből felépített globál záras képérzékelő kifejezetten alkalmas gyors mozgások rögzítésére, amelyet nem csupán a nagy képfrissítés tesz lehetővé, de az átlagos képérzékelők elektronikus zárainál alkalmazott gördülő megoldással szemben – amely soronkénti expozíciót, majd kiolvasást alkalmaz – a globális zár is, amely a teljes képkockán egyidőben hajtja végre az expozíciót, majd az expozíciós idő lejártával a képrögzítés befejeződik és a képkiolvasás következik. E módszer teljes mértékben megszünteti a gördülőzáraknál előforduló jello-effektust, amely a nagy sebességgel oldalirányban mozgó témák torzulását okozza.

A Gpixel a szenzor alkalmazását a gyártástechnológiában (gyártósorok esetén a termékek automatizált minőségellenőrzése és selejt detektálása nagy sebességű felvételekkel és azok elemzésével), a kutatásban (különböző nagy sebességű események rögzítése), valamint a filmkészítésben (slow-motion videók) látják.