Jöhetnek a 200 Mpixeles mobilok!

0

A Samsung két új képérzékelőt jelentett be okostelefonokhoz, az 50 Mpixel felbontású, kiváló autofókusszal rendelkező ISOCELL GN5-öt és az elképesztő felbontású, 200 Mpixeles ISOCELL HP1-et.

Az 1/1,57″ típusú Samsung ISOCELL GN5 szenzor 1 mikronos pixelekkel dolgozik, felbontása 50 millió pixel. Igazi érdekessége azonban az a fázis-különbség érzékelő fókuszrendszere, amely egymillió irányérzékeny (azaz nem csupán vízszintes, vagy függőleges élre érzékeny) detektorból áll, amit úgy értek el, hogy vannak vízszintes és vannak függőleges élre érzékenyített pixelek, de ezek olyan közel találhatók egymáshoz, hogy gyakorlatilag együtt tudnak dolgozni.
A dual pixel megoldásnál is újítottak, a korábbi Backside Deep Trench Isolation (alsó szigetelésű) megoldás helyett áttértek a Front Deep Trench Isolation technológiára, amelyet elsőként vetettek be dual pixel szenzornál. Ez a megoldás minimalizálja a pixelek közötti elektronátfolyást és növeli az egyes fotosite-ok maximális töltésfelvevő képességét (ezáltal a dinamika átfogást).
Kevés fényben való fotózáskor ezúttal is pixel összevonással csökkentik a képzajt, illetve növelik az érzékenységet.
A szenzor alkalmas HDR fotózásra, valamint 8k videófelvételre 30 kép/mp-cel, vagy 4k-ban akár 120 kép/mp-cel. A/D konvertere 8, 10 vagy 12 bites színmélységgel dolgozhat.

A Samsung ISOCELL HP1 a jelenlegi legnagyobb felbontású szenzor, amely mobiltelefokonhoz alkalmas méretben készül. Az 1/1,22″ típusú CMOS szenzor 0,64 mikronos pixeleket tartalmaz, méghozzá 200 milliót. A 200 Mpixeles, 16.384×12.288 pixeles felbontás elképesztő részletességet tesz lehetővé, persze ehhez iszonyú precízen csiszolt lencsék is szükségesek lesznek az objektívbe. A pixelösszevonással 2×2 vagy 4×4 pixel is egyesíthető, így kétszeres vagy négyszeres fényérzékenység is elérhető (természetesen a megfelelő felbontáscsökkenés mellett).
A nagy felbontás ellenére gyors sorozatokat is készíthetünk, teljes felbontásban 7,5 kép/mp áll rendelkezésre, 50 Mpixeles felbontásban 30 kép/mp, míg 12,5 Mpixelen 120 kép/mp a maximum. Videózni 8k felbontásban 30 kép/mp-cel, 4k-ban 120 kép/mp-cel, FullHD-ben pedig 240 kép/mp-cel lehet.
Az A/D konvertere 8, 10 és 12 bites kvantálással is működhet.