Betör az OLED piacra az ASUS: jön a profi ProArt PA32DC

0

A televízókészülékek között ma már nem számítanak ritkaságnak az OLED paneles modellek, jóllehet, ezek ára ma még bőven fél millió Ft körül mozog (néhány belépőszintű modell elérhető ennél olcsóbban is). A monitorok esetében azonban egyelőre inkább csak a referencia, vagy prémium modellek esetében találkozunk OLED megoldással.

Az ASUS is készített már OLED paneles eszközt, ezek azonban csak a notebookok között voltak megtalálhatók. A gyártó most úgy döntött, hogy ők is akarnak egy szeletet a monitorok OLED tortájából, így bejelentették az első OLED paneles monitort a ProArt szériában.

A 31,5″ képátlójú, 4k Ultra HD felbontású (3840×2160 pixeles) ASUS ProArt PA32DC a legtöbb OLED panel struktúrájával szemben (ahol RGBW pixeleket, vagy pen-tile elrendezést alkalmaznak) hagyományos RGB pixelekre alapul, ami szövegek esetében is éles képmegjelenítést tesz lehetővé. A pixelenkénti világító diódáknak köszönhetően nincs szükség háttérvilágításra, így tökéletes feketék jeleníthetők meg, valamint a színtér lefedés is igen széles. A natív kontrasztarány 1.000.000:1, ami pedig a színtér lefedettséget illeti: a DCI-P3 színtérnek is 99%-át fedi le a panel (a Rec.2020 80%-át). A 10 bites színmélységnek köszönhetően kiváló tónusátmenetek és bőséges árnyalatterjedelem áll rendelkezésre. VESA DisplayHDR 400 minősítésének révén kiválóan alkalmas HDR tartalmak szerkesztésére is (maximális fénysűrűség 400 cd/m2), amelyet a 0,1 ms-os válaszideje is segít.

A monitor tetejére automatikus kalibrálást kínáló beépített kolorimétert építettek, amely elsőként szerepel OLED monitoron.

Az ASUS ProArt PA32DC ára egyelőre nem ismert, de a monitor mellé 3 hónapos Adobe Creative Cloud előfizetést adnak ajándékba 100 GB felhőtárhellyel.