Megjelent a Nikkor Z 28mm f/2,8

0

A Nikon bejelentette a korábban már beharangozott Nikkor Z 28mm f/2,8 objektív megjelenését, amelyet full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez fejlesztett a könnyű hordozhatóság jegyében.

Az objektív képességeiben megegyezik a Z fc megjelenésekor kiadott Nikkor Z 28mm f/2,8 SE-ével, külsejében azonban a szokásos Nikkor Z vonalat követi (az SE az ezüst külsejű kiadás).
A mindössze 155 gramm tömegű, 4 cm vastagságú nagylátószögű fix 19 cm-es közelponttal rendelkezik, így közelképek készítésére is remekül használható, a gondtalan fotózás érdekében pedig időjárásásállóságot biztosító szigetelésekkel is ellátták.

Kilenc lencsetagja közül kettő aszférikus, amelyek a képsarki leképezést hivatottak javítani.
Részletes specifikáció az objektív adatlapján érhető el.

A Nikkor Z 28mm f/2,8 decembertől lesz kapható, ára 280 euró (300 amerikai dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

LEGYEN SZÉLESKÖRŰEN KREATÍV. A LEGKISEBB Z SOROZATÚ FIX OBJEKTÍV JELENLEG

2021. november 18.: A mai napon a Nikon bemutatja a Nikon Z sorozat eddigi legkisebb és legkönnyebb teljes képes fix objektívjét¹: a NIKKOR Z 28mm f/2.8 objektívet. Ez a talpraesett történetmesélő remek mindennapi objektív. Nagy, de nem túl nagy látószögű, rendkívül kedvező árú és megtévesztően nagy teljesítményű – az utcai jelenetektől a tájképekig és a szituációs portrékig mindenre készen áll.

A fényes, 28 mm-es fix objektív nagy látószöget kínál, amely tökéletes arra, hogy még többet mutasson meg a jelenetből, a 0,19 m-es minimális fókusztávolság pedig ideális távolságot nyújt az objektív számára a drámai közelképekhez. A széles Z-bajonett és a lekerekített f/2,8-as rekesz remek teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett is, a képkészítők pedig rendkívül lágy, természetes háttérelmosás mellett állíthatják az élességet a témára.

A NIKKOR Z 28mm f/2.8 segítségével nagyszerű videófelvételeket lehet egyszerűen készíteni. A 28 mm-es gyújtótávolság klasszikus mozifilmszerű, és az objektív olyan könnyű, hogy könnyedén forgathat vele a kezében tartva, vagy gimbal segítségével.

Főbb elsődleges jellemzők: NIKKOR Z 28mm f/2.8
Nagy fényerejű, f/2,8-as fix nagy látószögű objektív: a 28 mm-es gyújtótávolsággal nagy látószögű felvételeket rögzít, valamint gazdag színeket és kontrasztot biztosít.
Rendkívül jól hordozható: az objektív kb. 43 mm hosszú, tömege pedig kb. 155 g. Elég kicsi ahhoz, hogy a fényképezőgépen tarthassa, de egy kabátzsebben is elfér.
Gyönyörű háttérelmosás: a széles Z-bajonett és a rögzített f/2,8 rekeszértékű, hétlamellás, lekerekített írisz lekerekített, hihetetlenül lágy, természetes megjelenésű háttérelmosást tesz lehetővé.
Kiemelkedő képek közelről is: a minimális fókusztávolság csak 0,19 méter, így lehetővé teszi a felhasználók számára a közeli részletek élessé tételét.
Gyors és hangtalan AF: a rendkívül halk léptető motoros működtetésnek és a Z-bajonett által gyűjtött plusz fénynek köszönhetően az élességállítás gyors, hangtalan – és pontos.
Remek társ a videózáshoz: a fókuszlégzés drámai mértékű csökkenésének köszönhetően a felvétel látószögének befolyásolása nélkül módosíthatja az élességet.
42 mm-es DX-kivágás: Z sorozatú DX-formátumú tükör nélküli fényképezőgéppel használva az objektív látószöge 42 mm.
Egyszerű vezérlés: a néma vezérlőgyűrűvel hangtalanul állíthatja be az élességet, a rekeszt, expozíciókompenzációt vagy az ISO-érzékenységet.
Megfelelően védett: védve van a portól és a vízcseppektől.²

¹ A 2021. november 18-án forgalomban lévő cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépekhez való NIKKOR Z fix objektívek között.
² Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.