Mamiya 7 objektívet Nikon Z gépre a Fotodiox-szal

0

A Fotodiox új objektív adaptert dobott piacra, amelynek segítségével a Mamiya 7-es sorozatú objektívjeit használhatjuk a Nikon Z bajonettes tükör nélküli fényképezőgépeivel.

Az adapter létrehozásakor egy komoly megoldandó feladat előtt állt a gyártó, hiszen a Mamiya 7 szériás objektívek beépített központi zárral rendelkeznek, amelyek alapesetben zárt állásúak. A használhatósághoz tehát szükség volt arra, hogy az objektív lássa, hogy egy Mamiya vázon van és kinyissa a zárszerkezetét. Ezt elektronikus szimulációval érték el, amelynek indításához az adapteren lévő kék gyűrűt kell elforgatnunk még a fényképezőgép bekapcsolása előtt.

Sajnos arra nem alkalmas a rendszer, hogy a központi zárral kiváltsuk a fényképezőgép redőnyzárát, pedig milyen praktikus lehetne az elektronikus zárral kombinálni a központi zárat – jó esetben akár 1/1000 mp zársebességgel is használhatnánk további hókuszpókusz nélkül vakus megvilágítást.

A Fotodiox Pro Fusion M7-NKZ-FSN adapternek azonban nem ez a célja, csupán az, hogy használhatóvá tegye ezeket a különleges, régi, középformátumú objektíveket.

A gyártó számára a következő lépcsőfok az lehetne, ha egy olyan adaptert készítene, amely beépített gyűjtőlencséivel speedboosterként funkcionálna, azaz a középformátumú képmezőt teljes mértékben rávetítené a kisfilmes szenzorra, így az objektív közel teljes látószögét kihasználhatnánk.

A Fotodiox Pro Fusion M7-NKZ-FSN adapter ára 500 amerikai dollár.