Erősödő objektív piac

0

A japán CIPA közzétette a 2021. októberi szállítási adatokat, amely egy kis javulást mutat – legalábbis az objektív eladások terén.

A Japánban gyártott fényképezőgépek és objektívek helyben és világpiacra irányuló szállításait nyomon követő CIPA legfrissebb adatai vegyes képet festenek.
Míg a cserélhető objektíves fényképezőgépek értékesítési volumene gyakorlatilag stagnál, az objektívek iránti érdeklődés kicsit felpörgött, ami – ha megmarad a trend – akár 20%-os bővülést is hozhat év végére a tavalyi eladásokhoz képest.
Nagy örömre azért így se lesz ok, hiszen ez a forgatókönyv is azt eredményezi majd, hogy a 2019-es szállításszámnak csupán 65%-át sikerül majd elérni. A Covid-19 előtti évben ugyanis egy hónapot leszámítva mindig 1 millió felett volt a leszállított objektívek száma, míg idén csak egyszer sikerült a 900 ezret egy kicsit túllépni.

A kompakt fényképezőgépek szegmense tovább zsugorodik, 2021 októberében már a 200 ezer darabos lélektani határ alatt teljesített, így most már egészen biztos, hogy idén nem lesz meg a 3 millió eladott darabszám. Csak érdekességképpen, tavaly közel 3,6 millió kompakt fényképezőgépet adtak el világszerte, míg 2019-ben ez a szám meghaladta a 6,7 milliót!

Jó esetben tehát a tükör nélküli fényképezőgépek és az objektívek piaca marad számottevő a jövőben.