Folyékony polimerrel készíthetnének gyorsabban és olcsóbban lencséket

0

Az optikai lencsék gyártása manapság általában öntéssel, vagy csiszolással, illetve ezek kombinációjaként készül – legalábbis a távcsövek és objektívek esetében.
Az Technion – Izraeli Technológiai Kutatóintézetben egy olyan eljárást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy nagyon gyorsan és nagyon olcsón készítsünk speciális formájú lencséket.

Az új technológia polimert használ, amely gyors kötésével és remek optikai tulajdonságaival kínálja annak lehetőségét, hogy akár egy napon belül elkészülhessen a kívánt, különleges, vagy speciális formájú lencse. Ehhez egy egyedi „öntőformát”, pontosabban egy keretet hoznak létre, amelyet egy speciális folyadékba helyeznek, majd a keretbe fecskendezik a polimert tartalmazó másik (az előzőtől eltérő sűrűségű) folyadékot. Pihentetés után UV fénnyel fixálják a polimert, majd a folyamat végén egyszerűen kipattintható lesz a lencse.

A kutatók tapasztaltai szerint így akár nanométernél kisebb felületi érdességgel is létrehozhatók lencsék, ráadásul akár 200 mm átmérővel is.

A képen: Mor Elgarisi
fotó: Technion – Izraeli Technológiai Kutatóintézet

A legnagyobb probléma, amelyre megoldást kellett találniuk, az a gravitáció hatásának kiküszöbölése, amely 2 mm-nél nagyobb átmérőnél már komoly problémákat okozott. A különleges, precízen beállított sűrűségű folyadék képes a gravitáció hatásának ellensúlyozására (valójában a felhajtóerő teszi ezt, de ehhez kell a folyadék).

Noha ez az eljárás ígéretes lehet az objektívek gyártásánál is, valójában nem ez a fő cél, hanem a fejlesztések felgyorsítása, hiszen egy-egy speciális lencsére akár hónapokat is várhatnak az optikai mérnökök. Jóllehet, a legtöbb esetben már számítógépes szimuláció segíti a munkát, sosem maradhat el a valódi tesztelés egy prototípussal. Az új módszer ráadásul még a 3D nyomtatásnál is gyorsabb, s főleg precízebb. A lehetőség mindenesetre adott lehet most már egyedi lencsék gyors és kedvező árú gyártására.

A kutatócsapat: Mor Elgarisi (bal oldalt), Prof. Moran Bercovici (középen) és Omer Luria (jobb szélen)
fotó: Technion – Izraeli Technológiai Kutatóintézet

Mindazonáltal érdemes tudnunk róla, hogy egy laboratóriumi körülmények között működő új technológia széles körű elterjedéséhez és alkalmazásához időre van szükség, erről bővebbet ebben a cikkben olvashatsz:
Mikorra lesz megvásárolható termék egy laboratóriumi felfedezésből?