Így lehet féláron 256 GB-os CFexpress kártyád

0

A CFexpress memóriakártyák óriási előnye az XQD-kkel szemben, hogy már a PCI-Express ×16 adatbuszát használja, amelyet az igen gyors NVMe SSD-k is. Az elméleti plafon a CFexpress Type B kártyák esetében jelenleg 2000 MB/s (a kisebb Type A kártyák 1000 MB/s maximumra képesek a szűkebb adatbusz miatt), a gyakorlatban pedig kb. 1200 MB/s írási és akár 1800 MB/s olvasási sebesség is elérhető.

Igen ám, de ezek a kártyák manapság elég drágák, egy 128 GB-os SanDisk kártya pl. 80 ezer Ft, a 256 GB-osokért pedig elkérnek 145 ezer Ft-ot is.


Azok, akik alacsonyabb áron szeretnének hozzájutni CFexpress kártyához, be kell érjék a kevésbé márkás médiákkal, mint a kínai komponenseket tartalmazó Manfrotto CFexpress, vagy a kínai Pergear által kínált CFexpress kártyával. Ezek valószínűleg ugyanolyan jól működhetnek, mint más, neves gyártók termékei, bár nincs garancia arra, hogy minden eszközben használhatóak lesznek.

Ha pedig már bekockáztatjuk, hogy akár kompatibilitási probléma is felléphet, akkor miért ne lehetne még olcsóbban CFexpress kártyát használnunk?

Erre már voltak korábban is próbálkozások, mint amilyet a Zitay kínált. Igaz, az SSD adapter méretéből adódóan csak kábellel volt képes csatlakozni a fényképezőgéphez, ezért csak olyan gépben használható, amely nyitott kártyafoglalat-ajtóval is üzemképes.

A Sintech azonban már egy olyan SSD adaptert kínál, amely az M.2 tokozású, 2230-as, azaz 22 mm széles és 30 mm hosszú SSD-ket fogadja, így az adapter és az SSD együttes mérete nem haladja meg a CFexpress Type B 29,8×38,5 mm-es méretét, így gond nélkül készíthettek Type B méretű tokozást.

A Sintech PA-CFEBM2-S típusú adaptere 44 amerikai dollárért kapható (+szállítás), így vélhetően 20-25e Ft-ért el is hozzák idáig.
Az adapterbe pedig könnyen beépíthető egy itthon bruttó 15e Ft-ért kapható 256 GB-os Samsung MZ9LQ256 M.2 2230-as SSD, amely 800 MB/s-os írási és 1700 MB/s olvasási sebességre képes.

A kettő együtt jó esetben tehát kihozható 40e Ft-ból (a Pergear 256 GB-os kártyája 180 amerikai dollár + szállítás), ami persze még mindig nem garantált, hogy tökéletesen használható lesz a fényképezőgépedben, de ha mégse, az SSD-t még mindig fel tudod használni máshol (vagy eladni – egy nem működő CFexpress kártyán viszont picit nehezebb túladni).