Retteghet a Sigma, jön a kvantumpontos szenzor?

0

A Foveon húsz évvel ezelőtt fejlesztette ki a háromrétegű X3 szenzort, amelynek szabadalmai jelenleg a Sigma kezében vannak és amelyből néhány éve próbálnak összecsiszolni egy full-frame szenzort több-kevesebb sikerrel.

Az Egyesült Államok és Dél-Korei kutatói egy közös projektben most olyan szenzor kifejlesztésén dolgoznak, amely hasonlóképp három réteget tartalmaz az egyes színkomponensek érzékelésére, azonban a kvantum pontos technológiával nagyobb dinamika átfogást és alacsonyabb költséget lehet realizálni, miközben szintén szükségtelen a Bayer-alapszínszűrő használata.

A QD szenzor – a Foveon X3-mal szemben – nem a vörös, hanem a kék színre érzékeny mindhárom rétegén, két rétegen zöld és kék, míg egy rétegen vörös, zöld és kék színt reprezentáló hullámhosszú fotonok is választanak ki töltést. A kvantum pontok nem mások, mint nanométer méretű félvezetőkristályok, amelyek méretével és elrendezésével könnyedén finomhangolható, hogy mely hullámhossz tartományt nyeljék el. Ezt a technológiát már alkalmazzák a QD tévék paneljeinél, képérzékelő szenzoroknál azonban eddig még nem vetették be – pedig az elv hasonló, csak épp fordított irányban: nem fényt kell kibocsátani, hanem azt kell felfogni.

A szenzorra érkező fény így hullámhossztúl függően különböző rétegekben nyelődik el, a rétegekből kiolvasott analóg jelekből pedig könnyedén lehet képezni a csak vörös, zöld és kék komponenst tartalmazó információt.
A jelenlegi fejlesztési fokozatban négyzetcentiméterenként 5500 érzékelőpontot (pixelt) képesek felvinni hajlékony filmre, persze ez a felbontás még nagyon kevés, full-frame méretben számolva alig 50 ezer pixelt adna, tehát van még feladat a miniatürizálás terén.