Lassan, de készül az új full-frame Foveon X3 szenzor, az új cél: 20 Mpixel

0

A Sigma még a 2018-as Photokinán jelentette be egy full-frame Foveon X3 szenzoros, L bajonettes fényképezőgép fejlesztését. 2019-ben talán sokan csalódottak voltak, amikor a Sigma fp megjelent, az ugyanis hagyományos Bayer-alapszínszűrős szenzort kapott – persze hozzá kell tenni, hogy a BSI-CMOS szenzor így is tökéletesen teszi a dolgát és a 24 Mpixeles felbontásával és 4k UltraHD videófelvételi lehetőségével a kornak megfelelő képességű.

A teljes kisfilmes képkockás Foveon X3 szenzor fejlesztésével kapcsolatban tavaly februárban adtak ki utoljára tájékoztatást, amikor is bejelentették, hogy újrakezdik a szenzor fejlesztését, mivel egy korábban nem látott – de nem körülírt – „kritikus hiba” miatt ezek a full-frame képérzékelők nem alkalmasak a tömeggyártásra.

A legújabb bejelentkezés során Kazuto Yamaki, a Sigma elnök-vezérigazgatója számolt be arról, hogy ismét újrakezdik a fejlesztést, de nem azokkal a specifikációkkal, amelyekkel korábban próbálkoztak, azaz teljesen átdolgozzák az egész elképzelést.
Kazuto úr elmondta, hogy teljes erőbedobással azon vannak, hogy sikerüljön kifejleszteni az új, rétegenként 20 Mpixeles Foveon X3 szenzort, valamint a hozzá kapcsolódó fényképezőgép rendszert.

Részletesebb információval azonban nem szolgált, gyakorlatilag csak megköszönte az érdeklődők türelmét és támogatását.