Sigma fp – az első L bajonettes Sigma gép

0

A Sigma a három L bajonettes objektívjén kívül egy új fényképezőgépet is bejelentett, az első L bajonettes tükör nélküli modelljét, amelyet nemes egyszerűséggel csak fp-nek nevezett (‘fortissimo pianissimo’, amely együtt jelenti a nagyon hangost és gyengéden nagyon halkat).


A Sigma fp 24,6 Mpixel felbontású, teljes kisfilmes képkocka méretű BSI-CMOS szenzorra épül, amely nem Foveon rendszerű, hanem hagyományos Bayer színszűrős. Érzékenység tartománya ISO100-25600, amelyet ISO6-ISO102400 közé terjeszthetünk ki. A képeket 14 bites DNG (Adobe RAW) formátumban is képes elmenteni a gép. A különlegesebb képességek közül megemlítették az elektronikus zárat, a szem felismerő AF-et, az élkiemelést kézi élességállításnál, a HDR módot, a cinemagráf készítési lehetőséget (animált GIF). Sorozat sebessége igazán remek, 18 kép/mp, igaz, csupán 12 kép-ig.
Videofelvételt 12 bites Ultra HD DNG formátumban is képes menteni, s támogatja a videográfusok számára fontos zárszög és hullámforma kijelzést, valamint az időkódokat is kezeli.
A fókuszrendszer is kiváló lesz, érzékenysége -5 Fé (igaz, azt nem tudni, hogy ezt milyen objektívvel érték el, de vélhetően az új 35mm f/1,2-vel).

A japán gyártó azt is belengette, hogy készül egy Foveon szenzoros modell is, amely rétegenként 20 Mpixellel dolgozik, erről azonban nem árultak el bővebb részleteket.

Az új gép extrém kis méretűre készül, hiszen csupán 112,6×69,9×45,3 mm-es lesz és tömege is csupán 370 gramm (ne felejtsük el, ez egy full-frame MILC váz)!
A váz időjárásálló szigetelést kap, hátulján 3,2″ képátlójú, 2,1 millió képpontos érintésérzékeny kijelző kap helyet. A kis gépváz ellenére jó pár kezelőszerv kerül a gépre, főként annak hátuljára és tetejére.

A Sigma fp-re HDMI kimenetet, USB 3.1 Type-C aljzatot és külső mikrofon, valamint vezetékes távkioldó csatlakozókat helyeztek.
A megvásárolható kiegészítők között külső markolat, vaku tartó és LCD elé helyezhető nagyítós kereső is lesz.

A Sigma fp ez év őszén kerül majd kereskedelmi forgalomba, bővebb részletekkel később szolgál a gyártó.