Működik a képlet: nincs fejlesztés, nincs forgalom

0

Egy hónappal ezelőtt még csak az idei startról tudtunk beszámolni a fotótechnika piac japán gyártóitól, akkor azt mondtuk, hogy idén akár tovább zsugorodhat a piac. Az elmúlt hétvégén megjelentek a legfrissebb adatok is, amelyek már az első két hónap trendjét is mutatják.

Nem szeretnénk spoilerezni, de ami tény, az tény: leszámítva a 2020-as szigorú tavaszi lezárásai nyomán minden szegmensben megjelent brutális beesést, az idén februári szállítási adatok az eddigi legrosszabbak, amit valaha láttunk. Pedig már nagyon komoly lezárások sincsenek és a gazdaságok is kezdenek a covidhoz alkalmazkodni.
A Japánban gyártott fényképezőgépek és objektívek februári szállításai azonban annyira alacsonyak, hogy erre még a chiphiány sem adhat önmagában választ. Minden bizonnyal ezt a helyzetet az is erősíti, hogy viszonylag kevés a fejlesztés és amik vannak, azok is elsősorban a felsőbb kategóriában, vagy épp a profi szegmensben jelennek meg.

Bízzunk azért abban, hogy idén egyrészt enyhülni fog a chiphiány és az ebből adódó csúszások, valamint abban is, hogy az amatőr kategóriát is újra fizetőképesnek gondolja a fotótechnika ipar és szán majd nekik is újdonságokat – mert idén ebből eddig semmit sem láttunk.