EXPERIMENT – kísérleti fotókiállítás

0

A Budapest FotóFesztivál 6. évében ismét kiemelt fókuszt kap a kortárs magyar fotográfia.
A Fesztivál minden évben egy-egy tematika megközelítését járja körül kortárs magyar fotográfusok alkotásain keresztül, melyet a Kiscelli Múzeumban csoportos kiállításon mutat be. 2022-ben a nyílt pályázaton kiírt tematika az experimentális fotográfia volt. Az EXPERIMENT című kiállítás a kísérleti fotográfia izgalmas képi világát mutatja be.
A kiállítás a Budapest FotóFesztivál és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai együttműködésében, a Kiscelli Múzeummal közösen valósul meg.

Megnyitó: 2022. május 6. 18.00

Helyszín: Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

A megnyitón köszöntőt mond:
Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója
Mucsy Szilvia a Budapest FotóFesztivál igazgatója
dr. Csáki Tamás főosztályvezető-helyettes, Kiscelli Múzeum

A kiállítást megnyitja:
Koronczi Endre képzőművész

A kiállítás megtekinthető: 2022. június 26-ig.


Sajtóközlemény:

EXPERIMENT
Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

2022.05.06. – 06.26.

A Budapest Fotó Fesztivál minden évben egy-egy tematika megközelítését járja körül kortárs magyar fotográfusok alkotásain keresztül, melyet a Kiscelli Múzeumban csoportos kiállítás keretein belül mutat be. 2022-ben a Fesztivál által nyílt pályázaton kiírt tematika az experimentális fotográfia volt.

Az experimentális vagy kísérleti fotográfia a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal dolgozik, izgalmas felületeket, vizuális effekteket, új jelentésbeli tartalmakat létrehozva. A fotó médiumára való reflektálással, a fotográfia hagyományos funkciójának megkérdőjelezésével az experimentális fotó tekinthető a legváltozatosabb területnek. A fotográfia születésétől kezdve népszerűek voltak a már előhívott képekkel vagy a fotónegatívok kémiai és fizikai eszközökkel való módosítására tett kísérletek. Ezeket a kísérletezéseket az elkészítési folyamat állomásainak, illetve a késznek is tekinthető műnek az alapos vizsgálatára építkező metódus határozta meg és a mindent lehet másképpen is, illetve a semmi sincsen készen alapelvei hívták elő. Alapvető kérdések vetődtek fel és technikai megvalósításban megnyilvánuló válaszokat megjelenítő művek keletkeztek.
A 20. században a kísérleti fotográfia előzményének az avantgárd fotó, különösképpen Moholy-Nagy László életműve, majd a neoavantgárd generáció alkotóinak munkái tekinthetőek. Napjainkban a képmanipuláció vagy alternatív vizuális kísérletek (szekvencia, fotómátrix) egyre nagyobb teret nyernek, miközben az archaikus technikák is reneszánszukat élik, s egyre nagyobb számban találkozunk a fotográfiai folyamat hibáira épülő esztétikával, illetve multiexpozíció, konstrukció-dekonstrukció, vagy különböző tükrözések általi vizuális játékkal is. A kiállításon olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket mutatunk be, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak és felvázolják a kísérleti fotográfia kérdésfeltevéseinek számos lehetőséget napjainkban. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai együttműködésében, a Kiscelli Múzeummal közösen valósul meg.

Kurátorok: SOMOSI Rita, CSIZEK Gabriella

Kiállítók:

A. FEHÉR Vera, BUDAVÁRI Csaba, CSIZIK Balázs, DEIM Balázs, DIÓSI Máté, DRÉGELY Imre, EITER Tamás, FEDOR Ilka, FEJÉR János, GERGELY Dóra, GOMBOS Lajos, KOMÁR Sabrina, KUSNYÁR Eveline, MARTINKÓ Márk, MEZŐSI Ágnes, MIGLÉCZI Hanna, MUCSI Ágota, NAGY Zopán, NÉMETH Domonkos Tamás, PÁTKAI Rozina, RÉDLING Hanna, RIZMAYER Péter, RUMANN Gábor, SEBESTYÉN Sára, SPRENC Balázs, SZÁRAZ Katalin, SZIGLIGETI Balázs, UJVÁRI Gábor, ÜVEGES Mónika, VACHTER János, VADÁSZI Zoltán, VARGA Tamás, VÉKÁS Magdolna, WALTON Eszter, Syporca WHANDAL, ZELLEI Boglárka Éva

Címlapfotó: Varga Tamás