Hivatalos: Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1,7 ASPH

0

Mindössze 500 euróba kerül a Panasonic ma bejelentett Leica DG Summilux 9mm f/1,7 ASPH objektíve (H-X09), amely kisfilmes rendszerbe átváltva egy 18mm-es ultranagy látószögű objektív 100 fokos látószögét kínálja.

A mindössze 130 gramm tömegű, de f/1,7 fényerejű objektív közelpontja csupán 9,5 cm, amely 1:4 leképezési arányt tesz lehetővé, így igazán izgalmas közelképek is készíthetők. További érdekesség, hogy igen nagy látószöge ellenére 55mm-es szűrőmenettel rendelkezik a termék, így szűrőket is gond nélkül használhatunk.
12 lencsetagjából kettő aszférikus felületű, amelyek a képsarki leképezést hivatottak javítani, csökkentve az asztigmatizmus, kettő extra-alacsony szórású (ED), amelyek a színhibákat csökkentik, és egy ultra-nagy törésmutatójú (UHR), amely a tömeget és a méretet tartja kordában.

A fókuszmeghajtást mikromotor biztosítja, amely 240 fps sebességű AF rendszert is támogat. Az azzal kompatibilis vázaknál lehetőség van nemlineáris fókuszgyűrű beállításra is (forgatási sebesség függő az áttétel), illetve megadható a teljes fókusztartomány átfogásához szükséges elforgatás mértéke is (90-360 fok között, a GH6 esetében 90-1080 fok között, 30 fokos lépésekben).
Az objektív fejlesztésekor a videósok igényeire is figyeltek, így a csendes élességállítás mellett a fókuszlégzés minimális szinten tartására is ügyeltek.

A por- és cseppálló szigetelésekkel is ellátott Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1,7 ASPH várhatóan június végétől lesz kapható, ára 500 euró (500 amerikai dollár) lesz.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

A gyártó által közölt mintafotók a képekre kattintva nagy felbontásban is megtekinthetők: