Birdo – Az Év Madárfotósa fotópályázat

0

új fotópályázat jelent meg kifejezetten madárfotósoknak, amelyen tíz kategóriában várják a felnőtt és ifjúsági nevezőket.

Nevezési határidő: 2022. július 31.

Sajtóközlemény:

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult

10 kategória, több mint 2.000.000 Ft összdíjazású pályázat. Az év madárfotósa és Az év ifjú madárfotósa fődíjakkal.

Budapest, 2022. június 8. – Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

A Birdo – Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. Miért éppen a madarak? Mert jelen vannak mindenütt, mert látványosak, mert a madárfajok változatossága színes versenyt ígér, mert a madarakat nem lehet megunni, állítják a kiírók. Remélik, hogy a pályázók őket fogják igazolni.

A Birdo elindítói a madárfotókkal nem csak a természet szépségét és gazdagságát kívánják bemutatni. Szerintük a fotók jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy képbe kerüljön a természetvédelem is. Kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni. A természetvédelem fontosságát hangsúlyozandó a kiírók külön kategóriát hirdettek, a Dokumentum – fotósorozatot. Ebben olyan fotókat várnak, amelyeknél az esztétikai értéken túl a fókuszban egy madárfaj vagy élőhelye megmentéséért végzett szakmai munka vagy civil erőfeszítés bemutatása áll. Hisznek abban, hogy a fényképek oktatnak és cselekvésre ösztönöznek közvetlen környezetünk, valamint bolygónk védelme érdekében, ezért remélik, hogy sok fiatal fotós is részt vesz majd a megmérettetésben.

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat több fordulós. Fotót csak a pályázati időszak alatt, 2022. június 1. és 2022. július 31. között lehet beküldeni, előzetes regisztráció után. Ezt követi a zsűri két körös értékelése, majd szeptemberben a második fordulóba jutott fotók számára közönségszavazást tartanak. A nyilvános eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Tatai Vadlúd Sokadalom, 2022. november 26.

A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhetnek, nevezési díj nélkül. A pályázat sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. Az összesített győztes Az év madárfotósa címet és a fődíjat is hazaviheti. A 18 évesnél fiatalabb fotósok Az év ifjú madárfotósa címért és a vele járó fődíjért pályázhatnak. Az értékes díjak mellett a Birdo – Az év természetfotósa 2022 pályázat publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak.

A kiírás, bár 2022-ben elsősorban hazai fotósokat vár, nemzetközileg nyitott, a kiírók ezért indították honlapjukat két nyelven, a magyar mellett angolul is. A kiírás részletes feltételei a pályázat weboldalán olvashatóak: birdo-azevmadarfotosa.hu (bird-o.hu)

A pályázat értékelését hét tagú zsűri végzi, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós. Mellette fotósok, ornitológus és madárillusztrátor is tagja a testületnek. A felkéréseknél a szakmai hozzáértésen túl szempont volt, hogy mindkét nem és minden korosztály képviseltesse magát, valamint legyen nemzetközi tagja is a testületnek.

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat szakmai támogatója a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin.

További információ
www.birdo-azevmadarfotosa.hu