FotoKozma – nemzetközi kültéri fotófesztivál a Vértesben

0

Az évente megrendezésre kerülő FotoKozma idén szeptember 16. és október 9. között tekinthető meg a Vértes mintegy 10 helyszínén.

A természetfotók kültéren kerülnek kiállításra, amelyeken QR kódok segítségével gyűjthetők pontok, a pontok pedig a támogatók által felajánlott ajándékokra válthatók be, így nem csak kiállítás, de kaland és kirándulás is vár a rendezvényen résztvevőkre.

A FotoKozma Fesztivál ünnepi megnyitója 2022. szeptember 16-án, 18.00-kor lesz Csákváron a Szabadság téren.

Sajtóközlemény:

FotoKozma – nemzetközi kültéri fotófesztivál a Vértesben

Szeptember 16-án, pénteken 18 órakor nyílik Csákváron a FotoKozma nemzetközi kültéri természetfotó fesztivál, amely évente kerül megrendezésre a Vértes környékén.

Ebben az évben 9 településen, 13 kiállítást láthat a közönség, kiváló fotósok munkáiból.

Bemutatásra kerülnek az orosz Sergey Gorskov fotói, aki az Év Természetfotósa lett 2020-ban, Haarberg Orsolya fotói, aki a National Geographic Magazinnak készített sorozatot az erdők jövőjéről, Domagoj Burilovic, horvát fotós épületfotói, aki az idei Sony World Photography Awards-on első díjat nyert az elmúlásban lévő sváb falvakról készült sorozatával. Ezenfelül, Horvath Esther, aki 2020-ban megnyerte a World Press Photo pályázat első díját is kiállítja az új, nők a sarkvidéken sorozatát.
Radisics Milán fényképein keresztül tovább folytatódnak Roxy kalandjai, így a közönség először láthatja a híres kozmai róka új, idei fotósorozatát, valamint több helyszínen a Water Shapes Earth projekt légi felvételeit is, Lábnyomunk címmel.
Szuper makró fotókon láthatják Rahmé Nikola rovarportéit óriás méretben, Forrásy Csaba, az ország talán legidősebb természetfotósa, pedig meglepő közelségből mutatja meg az egér, pontosabban bőregér fotóit.
Fülöp Bálint, vadászati élményeiről számol be fotópuskáján keresztül, Horváth Tibor pedig igen szokatlan röpképeket állít ki a hazai madarakról. Egy csoportos kiállítás is látható lesz a fesztiválon, a sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület, TransNatura Természetfotó Klub természetfotósai az erdélyi vadont mutatják be Csákvár főterén.

A kiállítások a vértesi régióban, Csákváron, Csákberényben, Vértesbogláron, Bicskén, Kőhányáson, Vérteskozmán, Oroszlánynál Majkpusztán, Tatabányán a Vérteserdő Zrt Központjában és az Agostyáni Arborétumban láthatóak. A feszsztivál része a budapesti Lábnyomunk kiállítás is, amely a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik szeptember 22-én, mint a World Press Photo kísérő kiállítása. A kiállítások helyszínei az alábbi térképen tekinthetők meg.

A FotoKozma fesztivál szakmai partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, fő támogatója a Vérteserdő Zrt.

A fesztivál ünnepi megnyitója szeptember 16-án, pénteken lesz Csákváron a Flórianna Közösségi Tér Színháztermében. A kiállítások szombattól, szeptember 17- től október 9-ig látogathatóak a helyszínek nyitvatartási ideje szerint. Erről a látogatók a térképen, és egyes helyszíneken kihelyezett QR kód segítségével tájékozódhatnak.

A fesztivál célja, hogy a régióban létrejöjjön egy fotográfiai kultúrsziget, hogy az emberek közelebb kerüljenek a természethez, teret adva a fotográfusoknak, hogy olyan projekteket mutassanak be, amellyel felhívják a figyelmet a környezetünkre és a fenntarthatóság fontosságára.

A kiállítások megtekintése egyben kiváló kirándulási lehetőség a családok számára, így vándorolhatnak a helyszínek között és meglátogathatják a környék többi nevezetességeit is.

A szervezők, virtuális pecsétgyűjtést találtak ki, így a látogatók a kiállításokon elhelyezett QR-kódokat gyűjtve léphetik át a vándorló szinteket, amellyel begyűjthetik a támogatók által biztosított ajándékokat.

KIÁLLÍTÁSOK és a HELYSZÍNEK LISTÁJA

Vértesboglár – Iskola sportpálya
Sergey Gorshkov (Oroszország) – A tigrisek földjén

Csákvár, Csákvár Emlékház
Esther Horvath (Németország) – Nők a klímakutatásban

Csákvár, Szabadság tér
Erdélyi Vadon – A Vadon Egyesület TransNatura fotóklubja

Tatabánya, Vérteserdő Zrt. központja
Haarberg Orsolya (Norvégia) – Az erdőink jövője

Vérteskozma, Fő utca
Domagoj Burilović (Horvátország) – Dorf

Vérteskozma, Kozma39 galéria
Radisics Milán – Roxy és szomszédai

Vérteskozma, Kaszap-kúti emlékhely
Nikola Rahmé – Óriási apróságok

Kőhányás, Ökoturisztikai Központ és Turistaház
Forrásy Csaba – A barlangok mélyén

Csákberény, Vadászati és Erdészeti Múzeum
Fülöp Bálint – Vadászmesék

Agostyán, Agostyáni Arborétum fenyvese
Horváth Tibor – Röpképek

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum
Radisics Milán – Lábnyomunk

Majkpuszta, Oroszlányi Bányászati Múzeum
Radisics Milán – Lábnyomunk / Bányák

Bicske, Petőfi Művelődési Központ
Radisics Milán – Lábnyomunk / Vértes környéke