Új ultranagylátó Nikonra: Nikkor Z 17-28mm f/2,8

0

A Nikon bejelentette legújabb objektívét a full-frame szenzoros Nikon Z gépekhez, a Nikkor Z 17-28mm f/2,8 ultranagy látószögű zoomját.

A Nikkor Z 17-28mm f/2,8 mindössze 450 grammot nyom, hossza pedig 10 cm, ennek ellenére a teljes zoomtartományban f/2,8 fényerőt kínál, a kiváló képminőségért pedig speciális lencsetagok felelnek. A 13 lencsetag közül kettő extra-alacsony szórású (ED), egy szuper-extra-alacsony szórású (Super-ED), három pedig aszférikus, hogy a színhibák kialakulásának esélye se legyen, a képsarkok pedig kiváló képélességgel büszkélkedhessenek. Mindössze 19 cm-es közelpontjával igazán izgalmas közelképek készíthetők ultraszéles látószögű perspektívával. Érdekes megemlíteni, hogy az objektív optikai felépítése és műszaki adatainak egy-egy része is kísértetiesen hasonlít a Tamron 17-28mm f/2,8 Di III RXD-ére.

A fókuszmeghajtást szokásos módon léptetőmotor végzi, amely videófelvételeknél is csendes és gyors autofókuszt kínál, az MF Drive mód pedig finom, folyamatos és lassú kézi fókuszt kínál felvétel közben. A tubuson a zoomgyűrű mellett egy vezérlőgyűrű is található, amely a vázról programozható funkciójú, így lehetséges kézi élességállításra, de akár rekeszvezérlésre, vagy expozíció kompenzációra is használni.

Az objektív nem csak belső élességállítású, de belső zoomos is, így sem fókuszáláskor, sem a gyújtótávolság megváltoztatásakor nem változik a hossza, így a gép egyensúlya sem (gimbalon való használatnál fontos előny).
Az időjárásálló szigetelésekkel ellátott Nikkor Z 17-28mm f/2,8 objektív 2022. október végétől lesz kapható, ára 1350 euró lesz. A részletes adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon olvashatók.