Ígéretes pletykák a Canon EOS R8-ról

0

A Canonról jól tudjuk, hogy a full-frame szenzoros tükör nélküli gépeiket (R5, illetve R6) elég magas áron dobta piacra (és majd az R1-et is így fogja), a konkurens Nikon a Z 7 és Z 6 vázaival kedvezőbb árat tudott (és akart) felmutatni. Jó pár ismerősöm pont azért vár még ki a full-frame MILC-re váltással, mert hűséges típus, ugyanakkor az R6 árát képességeihez mérten túlzónak érzi és arra számít, hogy jön egy kedvezőbb árú, videóban talán nem annyira erős, de fotózás terén túl nagy kompromisszumokat nem kívánó modell.

Nos, talán 2023. lesz az ő évük, hiszen pletykák szerint jövőre jön a Canontól az EOS R8, amelyről első körben igencsak ígéretes műszaki paramétereket csacsognak.
Az EOS R6-tal talán a legnagyobb probléma az, hogy már a megjelenésekor is alacsony felbontásúnak számított (20 Mpixel), ami indokolatlanul magas árral párosult. A fotózási képességek viszont remekbe szabottak, így mégiscsak csábító modell a maga nemében.
Az EOS R8 ezzel szemben 30 Mpixeles szenzort kínál majd, szintén 5 tengelyes szenzorstabilizációval. A DiGiC X processzorral hajtott gép 12 kép/mp sorozat sebességre lesz képes mechanikus zárral, amely megegyezik az R6 képességével. Azt persze egyelőre nem tudni, hogy elektronikus zárral meddig lesz képes elmenni az R8.
Videófelvétel terén kissé kompromisszumosabb gép lesz az R8, hiszen 4k UltraHD felbontásban csak 30 kép/mp képfrissítésnél támogat teljes szenzorszélességgel mozgóképrögzítést, míg 60 kép/mp estében már képkivágással kell kalkuláljunk.
Ami viszont kissé érthetetlen – és a pletykált adatok alapján nem is túl megalapozott – az a dupla kártyafoglalat, ezen belül is az, hogy az SD mellett CFexpress foglalatot kínál. A CFexpress foglalatnak akkor van csak jelentősége, ha igen nagy felbontású (tipikusan 8k), vagy nagy bitsűrűségű (tipikusan 60 fps ALL-Intra, vagy RAW) videó mentésére van szükség. Egy átlagos videós képességű gépbe feleslegesnek tűnik. Más kérdés persze, hogy ha azt nézzük, akkor a CFexpress önmagában megbízhatóbb tároló, mint az SD kártya, így adatvesztéstől kevésbé kell tartanunk CFexpress esetében.

No ez a gép már elég izgalmas lehet ahhoz, hogy elgondolkozzunk a full-frame MILC-re váltáson? Már csak az kellene, hogy ne legyen drágább az R6-nál, sőt, egy kicsit kedvezőbb áron jelenjen meg annál.

Címlapkép: Canon, RF 14-35mm f/4 lifestyle fotó