Hivatalos: Megérkezett az OM System OM-5

0

Az OM System (korábban Olympus) új cserélhető objektíves fényképezőgépet jelentett be a mikro NégyHarmados rendszeréhez. Az OM-5 képességeiben az OM-1 profi vázhoz van közel, árban azonban annál sokkal kedvezőbb. Természetesen akadnak eltérések, így a fókuszrendszer az OM-5 esetében a korábbi OM-D E-M5 Mark III típusból örökölt 121 pontos keresztszenzoros (nem az OM-1-é), illetve videózás terén is kisebb kompromisszumok várhatók (pl. Log mentés hiánya, csak H.264 tömörítés).


Az OM-5 egy igen komoly képességű gép lett, amely lehetőséget kínál több expozícióból 50 Mpixeles fotók összefűzésére (nagy-felbontású mód), akár kézből is (mint az OM-1), vagy nagy mélységélességű kép létrehozására fókusz-sorozatból, a hatékony szenzorstabilizálásának köszönhetően pedig mintegy 7,5 Fé előnyt nyújthat a berázások ellen az objektívbe épített stabilizátorral együttműködve mind videózás, mind fotózás során. A korábbiaknál komolyabb szigeteléseknek köszönhetően IP53 besorolású csepp- és porállósággal rendelkezik, így mostoha körülmények közötti használat során sem kell aggódnunk.
Ha pedig élő közvetítésben szeretnénk részt venni, az OM-5 webkameraként is használható, csupán a mico USB kábelén keresztül csatlakoztatnunk kell egy számítógéphez.

Az OM System OM-5 ez év novemberétől végétől lesz kapható, a váz ára bruttó 530 ezer Ft lesz, objektívvel együtt kitben 695 ezer Ft-ért lesz elérhető, ez esetben 12-45mm f/4 PRO vagy 14-150mm f/4,0-5,6 II objektívet választhatunk a váz mellé.

Az OM System OM-5 főbb jellemzői:

  • 20,4 Mpixeles Live MOS szenzor aluláteresztő (Anti-alias) szűrő nélkül
  • ISO80-ISO25600 érzékenység 1/3 Fé lépésekben
  • Super-Sonic Wave Filter (automatikus szenzortisztítás)
  • Dual FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) autofókusz: 121 fázis-különbség alapú fókuszpont és kontrasztérzékeléses AF
  • TruePic IX processzor, objektívhibák korrekciója
  • nagy felbontású állókép mód állványról vagy kézből (50 Mpixel JPEG, 80 Mpixel RAW)
  • akár 30 kép/mp sorozat sebesség, folyamatos fókusszal 10 kép/mp
  • 2,36 millió képpontos EVF (100% lefedettség, 1,37×-es nagyítás)
  • 3″-os, 1,37 millió képpontos, kihajtható, elfordítható, érintésérzékeny LCD
  • fókuszpont választás LCD érintéssel EVF használatakor is
  • Live Bulb/Live Time (folyamatos élőkép hosszú expozíciónál)
  • öttengelyes szenzor stabilizátor, együttműködés az objektív stabilizátorával (Sync IS), akár 7,5 Fé előny
  • vakupapucs, beépített vaku és vaku szinkron kimenet nincs
  • Wi-Fi támogatás, okostelefonról vagy táblagépről vezérlés
  • Cinema 4k, Ultra HD és Full HD videók (4k: 237 Mbps, Ultra HD: 102 Mbps, Full HD: max. 202 Mbps)
  • Time-lapse videó akár Ultra HD-ben
  • többféle automatikus sorozat: ISO, WB, művészi szűrő és fókusz sorozat is
  • natív webkamera funkció
  • IP53 besorolású por-, csepp- és fagyásálló magnézium ötvözet váz
  • akkutöltés a fényképezőgépben USB-n keresztül
  • opcionális kiegészítő markolat (akkumulátor nélkül kis méretű, vagy teljes értékű portrémarkolat akkumulátorral)

Bővebb műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

Sajtóközlemény:

Bemutatkozik az OM SYSTEM OM-5 cserélhető objektíves fényképezőgép

Meséld el a történetedet a kompakt és masszív OM-5-tel!

2022. október 26., Hamburg – Az OM Digital Solutions GmbH nagy örömmel mutatja be OM SYSTEM OM-5 fényképezőgépét, mely tökéletes társ a kisebb és nagyon kalandokban egyaránt – a helyi kis kirándulásoktól kezdve a távoli tájak felfedezéséig. Az OM-5 az OM SYSTEM termékcsaládjának egy igencsak sokoldalú tagja.

Ez a ténylegesen mindent tudó, Mikro-NégyHarmad rendszerű cserélhető objektíves fényképezőgép masszív, por- és cseppálló kivitelt kapott, mely -10°C hőmérsékletig fagyálló is egyben. Ideális mindazoknak, akik kifejezetten akciódús életmódot élnek, és gondtalan felvételkészítést szeretnének olyan, zord környezetben, amit jellemzően a gépek zöme nem visel el. E nagy teljesítményű, ugyanakkor könnyedén hordozható kameraváz olyan magasan fejlett jellemzőkkel büszkélkedhet, melyek ösztönzik a kreatív felvételkészítést. Ilyen például a digitális felvételi funkciók egyik legizgalmasabbja, az 50MP Handheld High Res Shot, vagy a Live ND, illetve a függőleges elrendezésű (okostelefonra optimalizált) felvételkészítés.

A nagy teljesítményű, vázba épített 5-tengelyes képstabilizátor a kompakt és könnyű M.Zuiko Digital objektívekkel párosítva kiemelkedő képminőséget biztosít egy kiválóan hordozható kivitelben, megalkotva a tökéletes outdoor-adventure fényképezőgépet. Az OM-5 készen áll arra, hogy lenyűgöző felvételeket készítsen bárhol, bármikor, bármilyen környezetben.

OM SYSTEM OM-5: FŐBB JELLEMZŐK ÉS TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK
Kompakt és könnyű kivitel, 5-tengelyes képstabilizátorral
Az OM SYSTEM OM-5 5-tengelyes képstabilizátort kínál egy különösen kompakt vázban, mely 125,3 x 85,2 x 49,7 mm (Sz × Ma × Mé) méretekkel és 366g (csak váz) tömeggel büszkélkedhet. A képstabilizátor akár 6,5 zársebesség-lépésnyi2 korrekciót biztosít, mely megfelelő – kompatibilis – objektívvel3 párosítva 7,5 lépésnyi4 korrekcióra is képes az 5-tengelyes Sync IS rendszernek köszönhetően. A nagyteljesítményű képstabilizátor biztosítja a lassabb zársebességgel történő felvételkészítést, például olyan helyeken, ahol állvány használata nem lehetséges – így tökéletes társ az utazó fotósok számára. A népszerű 20.37 millió effektív képpontos5 Live MOS szenzorral és a nagyteljesítményű TruePic IX képprocesszorral felszerelt modell természetes színátmeneteket biztosít minimális képzaj és maximális képminőség mellett, magas érzékenység esetén is.

Az OM-5 121-pontos, All Cross-type On-chip Phase Detection AF szenzorával a kép szinte bármely részére fókuszálhatunk a kép komponálásának szabadságát és a nagypontosságú élességállítást biztosítva. A Starry Sky AF különösen nagy pontosságú automatikus élességállítást kínál az egyszerű asztrofotózáshoz – ami korábban különösen nehéz feladat volt.

IP53 osztályú időjárásvédelem
Az OM SYSTEM OM-5 tömítésrendszere IP531 osztályú por- és cseppállóságot biztosít, -10°C-ig fagyállóság mellett – tehát ugyanazt a kiváló időjárásállóságot, amit az OM SYSTEM OM-1 csúcsmodell. Ennek a kivitelnek köszönhetően a felhasználók még a legkeményebb körülmények között is a fotós feladatra összpontosíthatnak anélkül, hogy aggódniuk kellene a hirtelen eső, hó, vagy a fröccsenő víz miatt. A gép az SSWF (Supersonic Wave Filter) rendszerrel is rendelkezik, mely hatékonyan távolítja el az objektívcserekor esetlegesen a gépbe kerülő szennyeződéseket, porszemeket a szenzorról, ezáltal tökéletes megoldást kínál az aktív fotózáshoz és a gondtalan kültéri objektívcseréhez. A gépben használt kompakt BLS-50 akkumulátort a gépben, a mellékelt USB-AC adapterrel tölthetjük.

Sokoldalú digitális felvételkészítés-funkciók
A digitális felvételi funkciók által egyszerűen készíthetünk olyan képeket, melyeket régebben jellemzően csak speciális felszerelés és komoly képszerkesztő szoftver segítségével tudtunk előállítani. Az OM SYSTEM OM-5 olyan kényelmesen kezelhető, sokoldalú digitális felvételi funkciókkal rendelkezik, amelyek inspirációt kínálnak a kreatív fotózáshoz – ilyen például a High-Res Shot és a Live ND.

High-Res Shot
Ebben a modellben megtalálhatjuk a Handheld High-Res Shot funkciót, mely több felvétel kombinálásával készít egy igencsak nagy felbontású, kb. 50 megapixeles képet. Ezzel a funkcióval akár kézből kitartva, szinte bármilyen szögből élvezhetjük nagyfelbontású képek készítését. Több felvétel felhasználása nem csak a felbontást javítja, de a képzajt is csökkenti. A gépben a népszerű Tripod High-Res Shot funkció is helyet kapott.

Live ND
Alacsony zársebesség használata – mintha ND szűrőt használnánk akár ND16 (4 zársebesség-lépésig).
E funkcióval elérhetjük azt, hogy az ND-szűrővel egyébként nem kompatibilis ultra-nagylátószögű objektívekkel is alkalmazhatjuk az ND-szűrő hatást. Ha az LV Simulation funkciót aktiváljuk, a fotózás előtt ellenőrizhetjük az alacsony zársebesség hatását a keresőben, illetve a kijelzőn.

Pro Capture
Ha a kioldót félig lenyomjuk, a Pro Capture elkezdi a felvételkészítést és a kioldó teljes lenyomása előtti pillanatok így megörökítésre kerülnek – ezáltal a reakciónk lassúságából, valamint a gép kezeléséből adódó késlekedés problémája megoldódik. A nagy, akár 30 fps sebességű sorozatfelvétel (AF/AE locked) használatakor kb. 14 korábbi felvétel áll rendelkezésünkre.

Focus Stacking
A Focus Stacking3 nyolc felvételt készít eltérő fókuszpozícióval, majd automatikusan egy képet generál – ezáltal anélkül használhatjuk a háttér elmosódást, hogy jelentősebben lecsökkentenénk a rekeszt a mélységélesség beállításához. Ez a funkció makrófotózáshoz ideális.

Live Composite
Ezzel a funkcióval úgy készíthetünk gyönyörű, változatos felvételeket, hogy közben a Live View által a kijelzőn követjük a kép létrehozásának folyamatát, bonyolultabb expozícióvezérlést igénylő szituációkban, például város fotózásakor a csillagos égbolt alatt.

Keystone Compensation
A Live View segítségével egyidejűleg függőleges / vízszintes trapézkorrekciót és perspektívajavítást is végrehajthatunk.

A gépben ezek mellett megtalálhatjuk a Live Bulb, Interval Shooting / Time Lapse Movie, Focus Bracketing, HDR, Color Creator, Művészi szűrő és halszem-kompenzáció funkciókat is.

Kiváló minőségű 4K Hand-Held videofelvétel és függőleges elrendezésű videók
Az OM SYSTEM OM-5 vázba épített 5-tengelyes képstabilizátora videofelvétel közben is hatékony használható. A speciális elektronikus videó-stabilizátorral kombinálva stabil, kézből kitartható, időkorlát nélküli 4K rögzítést biztosít. A kamera által használt On-chip Phase Detection AF szenzor információk segítenek a videofelvétel fókuszvezérlésében – az egyenletes, a videó jellemzőinek megfelelő élességállításban. Az OM-Log nagyobb szabadságot kínál a szerkesztéshez és a fényeléshez, így túl- és alulexponálás nélkül használhatjuk a csúcsfényeket és az árnyékokat. A függőleges videofelvétel funkció ugyancsak megtalálható az OM-5-ben; A videók így az okostelefonok által igényelt formátumban készülnek és kerülnek mentésre, ezáltal könnyebben, szerkesztés nélkül posztolhatók a közösségi oldalakon. Gond nélkül csatlakoztathatjuk6 High-Res LS-P5 Lineáris PCM hangrögzítőnket a kiváló minőségű video-hanganyag érdekében – a Slate Tone funkciót használva pedig egyszerű hanganyag szinkronizálást végezhetünk videoszerkesztés közben.

További jellemzők:
・ UVC (USB Video Class)/UAC (USB Audio Class) támogatás a gép kiváló minőségű webkameraként történő használatához – egyszerűen csak a számítógéphez csatlakoztatva, USB kábel segítségével.
・ AF Target mód a téma követésére az AF területeken át – a téma mozgása és pozíciója függvényében, tetszőleges páratlan számú függőleges számú pont kijelölésével 11 függőleges és 11 vízszintes pont közül. A függőleges és vízszintes AF területek közötti mozgás három szint közül választható.
・ Expozíció-kiegyenlítés funkció az expozíció hirtelen megváltozása ellen Time Lapse fotózáskor.

Külön megvásárolható kiegészítők
A már megjelent ECG-5 kiegészítő markolat külön kioldóval és vezérlőtárcsával biztosítja a még stabilabb kézben tartást, az ergonomikus kezelhetőség megtartása mellett.

A már szintén kapható RM-WR1 vezeték nélküli távvezérlő lehetővé teszi a fényképezőgép távolabbi vezérelhetőségét – mindezt IP57 védelemmel, por- és cseppálló kivitelben7. Alacsony energiaigénnyel, Bluetooth® Low Energy rendszerrel biztosítja a kommunikációt – például a videofelvételek indítását és leállítását is. Használható vezetékes távkioldóként is, a mellékelt kábel csatlakoztatása után.

Fotózás és a szerkesztés támogatása
Az OM Image Share (OI.Share) okostelefon-alkalmazás a fényképezőgép Wi-Fi-n keresztül történő csatlakoztatását, a felvételek és adataik átvitelét, valamint távvezérlés lehetőségét biztosítja. A felvételek helyadatait az okostelefon segítségével állapítja meg és ágyazza be a felvételekbe, mely Bluetooth® Low Energy kommunikációval történik. A vezeték nélküli távvezérlés funkció már hangutasításokkal is működtethető a hagyományos kezelhetőség mellett.

ELÉRHETŐSÉG ÉS ÁRAK: OM SYSTEM OM-5

Az OM-5 ezüst és fekete színben, 2022 november végétől érhető el a következő kivitelekben és árakon:

OM SYSTEM OM-5 váz: 529 990.- Ft
OM SYSTEM OM-5 váz + 12-45mm F4.0 PRO objektív kit: 694 990.- Ft
OM SYSTEM OM-5 váz + 14-150mm F4.0-5.6 II objektív kit: 694 990.- Ft