Capa110 fotókiállítás a Vértesben

0

Robert Capa világhírű háborús fotóiból nyílik kiállítás a vérteskozmai emlékműnél.
A kiállítás február 1-től május 29-ig tekinthető meg a kültéri installációkon.

Sajtóközlemény:

Robert Capa fotókiállítás nyílik a Kaszap-kúti emlékhelynél

CAPA110 néven fotókiállítás nyílik Robert Capa képeiből a vérteskozmai bekötő úton, a Vértesben elesett honvédek emlékművénél.

Robert Capa (1913-1954) a világ leghíresebb háborús fotósa volt. Budapesten született Friedmann Endre néven, a XX. század több háborújának egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Idén lenne 110 éves, így ebből-, és a Kotló-hegyi csata évfordulója alkalmából, háborús képeiből kültéri fotókiállítás nyílik a vérteskozmai bekötő úton.

Helyszín: Kaszap-kúti emlékmű parkolója.

Időpont: 2023. február 4-én 10 órakor.

A kiállítás megnyitója a Vérteserdő Zrt. által szervezett hagyományos megemlékezés keretein belül zajlik, és az ünnepségen megemlékeznek:
– Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója
– Illés Szabolcs, Csákvár város polgármestere és
– Krausz János, Gánt község polgármestere

Ünnepi beszédet mondanak:
– Tessely Zoltán, Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos és
– Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója

Az elhunytakért imát mond:
– Spányi Antal, megyés püspök

Robert Capa Központ
A CAPA110 kiállítás képei az idén 10 éves Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban őrzött magyarországi Robert Capa gyűjteményből kerültek kiváltogatásra, ennek kapcsán a központ igazgatója, Kőrösi Orsolya megosztotta velünk gondolatait:

“Robert Capa, a világhírű magyar fotóriporter egész életében hitt abban, hogy fotóival képes olyan változásokat előidézni, amitől a világ jobbá válhat. Örömmel mutatjuk be a 110 éve született fotográfus bátor és mélyen emberi, együttérző képeiből rendezett szabadtéri kiállítást Vérteskozma mellett, a Kaszap-kúti II. világháborús magyar hősök tiszteletére emelt emlékműnél.”

Mettől-meddig?

A képek február elejétől a 10 éves, felújított huszár-emlékmű mellett, a megújult Kaszap-kúti parkolóban található installációkra kerülnek, amelyeket a FotoKozma fotó fesztiválra állított fel a Vérteserdő Zrt. és a Vértes Kozma Alapítvány, így ez kiemelkedő tartalom két fesztivál-évad között. A kültéri kiállítás május 29-ig szabadon látogatható.

A kiállítás szervezői a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Vérteserdő Zrt. és a Vértes Kozma Alapítvány, akik minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!