Kicsi alapzoom full-frame-re: Canon RF 24-50mm f/4,5-6,3 IS STM

0

Mostanában több gyártónál is láttuk már, hogy a tele tartományból kicsit elcsípve rövidebb, könnyebb alapzoomokat készítenek. Most a Canon is beállt ebbe a sorba és bejelentette a full-frame szenzoros MILC-eihez készült Canon RF 24-50mm f/4,5-6,3 IS STM objektívét.

Természetesen itt most a fő cél a kis méret és a kis tömeg elérése, ezért sem tele végben nem kapjuk meg a szokásos gyújtótávolságot, sem fényerőben nem érjük el az átlagos értékeket, annál egy hajszállal gyengébbel kell beérjük. Szintén le kell mondanunk a fém bajonettről és az időjárásálló szigetelésről, ami csepp- és porállóságot biztosítana.
Viszont a mindössze 6 cm-es hossz és 210 grammos tömeg egyértelműen kedvez azoknak a fotósoknak, akik túrákra, városi sétákra szeretnék magukkal vinni gépüket, de nem akarnak komoly tömegű fotóstáskával utazni. Ugyanígy célközönségnek számítanak a vloggerek is.
A kis méretet egyébként az összecsukható kialakítás is segíti, így használaton kívüli állapotban jóval kisebb helyet foglal az objektív, mint kinyitva, használat során.

Az optikai felépítését tekintve a Canon RF 24-50mm f/4,5-6,3 IS STM nyolc lencsetagból áll, ezek között két aszférikus tag szolgálja az optikai hibák csökkentését. Extra-alacsony szórású tag nem került az objektívbe. Az automatikus élességállítást az EOS M rendszernél bevezetett léptetőmotor biztosítja, amely videózásnál is csendes fókuszt kínál.
A közelpont nagylátószögnél 30 cm, 50 mm-es gyújtótávolságnál 35 cm, így a leképezési arány 1:9,1 és 1:5,3 közötti. A beépített optikai stabilizátor 4,5 Fé előnyt biztosít a reciprokszabályhoz képest, ez különösen jól jön majd a szenzorstabilizálás nélküli EOS R8 váz esetében. A szenzor eltolásos stabilizátorral rendelkező gépek esetében 7 Fé előnyünk lehet.
A részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon tekinthetők meg.

A fókuszgyűrűt használhatjuk funkciógyűrűként is, ez esetben pl. a rekeszt vagy az érzékenységet vezérelhetjük a segítségével.

A Canon RF 24-50 mm f/4,5-6,3 IS STM standard zoom 2023. április végétől lesz kapható 400 euróért. Hozzá opcionálisan vásárolhatunk EW-63C napellenzőt.

Sajtóközlemény:

Kicsi, könnyű zoom funkció mindennapos használatra

Az RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM egy kicsi és könnyű objektív 2-szeres zoommal és 24-50 mm-es gyújtótávolsággal, amely kiváló választás a fotózási és videózási készségek fejlesztéséhez – különösen portrék, belső terek vagy utazások rögzítésekor. Fejlett, akár 4,5-fokozatú képstabilizációt kínál, amely 7-fokozatra növelhető, ha beépített képstabilizátorral (IBIS) ellátott EOS R fényképezőgéphez csatlakoztatjuk, így az alkotók és a fotósok gyenge fényviszonyok mellett is készíthetnek videókat és állóképeket, állvány használata nélkül. Az STM fókuszáló motor gyors és csendes, a személyre szabható lencsevezérlő gyűrű pedig külön vezérlést biztosít, amellyel a felhasználók különböző üzemmódok között válthatnak, így profi módon készíthetnek fénykép- és filmfelvételeket. Az RF foglalat előnyeit kihasználva az RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM az EOS R sorozatú fényképezőgépekkel együtt használva a fényképezőgépen belüli képjavító funkciók széles skáláját támogatja, beleértve a pásztázást jelenetmódban és a fókuszlégzés korrekciót filmfelvételek készítésénél.

További részletek a www.canon.hu/lenses/rf-24-50mm-f4.5-6.3-is-stm/ oldalon érhetők el.

RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM főbb jellemzői

  • 2-szeres standard zoomobjektív, amellyel 24 mm-től kezdődően széles látószögű terület fedhető le
  • Optikai képstabilizálás akár 4,5-fokozatig
  • Akár 7 fokozat az OIS x IBIS koordinált vezérlésével
  • Vezércsavar-típusú STM sima film autofókuszhoz (AF)
  • Kompakt és könnyű, könnyen használható kialakítás