Kihirdették a Fotóriporteri Életműdíj 2023 nyertesét

0

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai támogatásával 2018-ban alapította meg a Fotóriporteri Életműdíjat, amelyet hat tagú kuratórium ítél oda évente egy fotóriporternek munkássága elismeréséért.
Idén Németh György kapta ezt a díjat.

Németh György fotó: Benkő Sándor
Németh György – fotó Benkő Sándor
Németh György az MTI fotóriportereként több évtizeden keresztül tudósított képeivel a Csongrád-megyei eseményekről. Ott volt mindenhol, ahol történt valami, jött ment, meg sem állt. A napi- és hetilapok kérésére külön munkákat is elvégzett, és ezt tette mindig magas színvonalon, az adott médium igényei szerint, kilépve a hírügynökségi sémákból.

 

Rengeteg tanulás és megfigyelés van a jelentős életmű mögött. A fotóriporteri tevékenységén kívül Németh György nevéhez szorosan hozzátartozik elmélyült, jelentős fotódokumentarista munkássága is. Egyszerűen, a természetes fényeket és a természetes mozdulatokat, a „valóságot” fotózta. Olyan fotográfiákat készített, amelyek segítenek tovább gondolni a történeteket, vagy ahogy ő fogalmazott, olyan képeket készített, amelyek tovább mozognak. A lét és az elmúlás pillanatai érdeklik: ami éppen van. Számára a fotózás a világ megismerését és a világon való elgondolkodást jelenti. Németh György így fogalmaz: „Ha felemelsz egy gépet, gyakorlatilag bekeretezed a világ egy részét egy bizonyos pillanatában. Szó szerint ellopod, kiválasztod, márpedig, ha választ az ember, akkor gondolkodik.”

Keleti Éva fotográfus mondta Németh György képeiről: „Képek a végtelenről, emberekről, akik a semmi világában élnek, az útról, amit mindenkinek végig kell járni, a magányról és társtalanságról. Békéről és megnyugvásról. Emberekről, akik még tudnak mosolyogni, vidámak és komorak, fiatalok és öregek, mindnyájunk útjairól. Keresztekről és keresztjeinkről, rólunk, emberekről… Mert Egy az Isten. A hitről, tájainkról, miénkről, távoli országokról, mindez a látó ember szemével.”

A kuratórium tagjai, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya tisztelettel gratulálnak Németh Györgynek!

A díjat első alkalommal 2018-ban Urbán Tamás, majd 2019-ben Szebeni András, 2020-ban Rédei Ferenc, 2021-ben Benkő Imre és 2022-ben Fejér Gábor kapta.

Bánkuti András MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke a Fotóriporteri Életműdíj kuratóriumába, eddigi delegáltjuk, a 2022. év végén elhunyt Móricz-Sabján Simon helyett Fejér Gábor fotográfust jelölte. Azaz 2023-tól a Kuratórium tagjai: Bánkuti András, Fejér Gábor, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Szigeti Tamás

Életrajz
Németh György Szegeden élő fotográfus, grafikus, karikaturista és tanár. De volt asztalos, autószerelő, lakodalmi fényképész is. Fiatalon a Szegedi Fotóklub KONTAKT alkotócsoport tagja volt. Amatőrként mindig profi szeretett volna lenni, és az is lett: 1990-2010 között dolgozott az MTI Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportereként. A Sajtófotó Pályázaton – a sport kivételével – minden kategóriában díjazott volt. Két alkalommal szerepelt a Word Press Photo kiállításon. Dolgozott Iránban, Kubában, Burmában, Vietnámban, Örményországban. Két önálló albuma jelent meg. Grafikusként, karikaturistaként több mint száz könyvben szerepelt. Számos hazai és nemzetközi kiállítást rendeztek munkáiból. Dokumentálta a Szegeden még ma is dolgozó kisiparosok műhelyeit, portrésorozatot készített az itt élő képzőművészekről és több évtizede fotózza a homokháti tanyavilágban élőket.

Jelenleg nyugdíjas, szabadúszó, aki a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanít képi kommunikációt.

Tagja a Szebeni-műhely alkotócsoportnak.