A fotópályázat és a mesterséges intelligencia troll

0

Sok forrásból lehet olvasni, hogy a mesterséges intelligencia exponenciális sebességű fejlődése komoly veszélyeket rejt magában, ha ezeket felügyelet nélkül engedjük bárki használatára.
Az internetes oldalakra bejegyzéseket, illetve mesterséges chat felületet létrehozó ChatGPT már elképesztő tartalmakat tud létrehozni, valamint arra is láttunk már példát, hogy a retusálás során milyen könnyű ma már eltávolítani egy képen szerepeltetni nem kívánt tárgyat, vagy személyt.

Az sem ismeretlen, hogy az AI segítségével már komplett képek is generálhatók, az ebben rejlő kockázatokkal azonban valamiért a kormányzatok és a világpolitika nem foglalkozik.

A Sony World Photography Awards nemrégiben hirdette ki győzteseit, amelyre egy német fotós, bizonyos Boris Eldagsen is nevezett egy olyan képpel, amelyet mesterséges intelligencia által hozott létre.
A képről messziről igen nehéz megállapítani, hogy az nem fotó (meg persze az alapja valahol fotó is, de ez így a valóságban nem történt meg):

Kép: Boris Eldagsen

A The Electrician című kép a művész PSEUDOMNESIA sorozatának része. Ahol a kép lebukhat, az a kéz, valamint a mélységélességből kieső részletek túlzott élesége.

A kép viszont szerepelt a pályázaton díjazottak internetes galériájában, valamint a hivatalos kiállításon is falra került, vagyis a zsűrinek ez nem tűnt fel (persze ezen sem kell csodálkozni, amikor tízezernél több fotót kell rostálni):


A fotós nem csalni akart, hiszen ha ez lett volna a célja, akkor nem ismeri be a hivatalos eredményhirdetést követően, hogy a képe nem valós (pedig elnyerte a Kreatív kategória első helyezését, bár azt nem tudni, hogy akkor is így tett-e volna, ha a 25.000 dolláros fődíjat nyeri el, de legyünk ennyire lojálisak, higyjük el, hogy igen).
A fő célja ezzel a figyelem felkeltése volt, hogy mennyire könnyű manapság manapulálni egy fotózáshoz elviekben szakértő zsűrit.

Persze nem kell nagyon a múltba visszanyúlnunk ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy ilyesmire már volt példa korábban is, igaz, akkor nem mesterséges intelligencia generálta képről volt szó, csupán egy olyan digitális illusztrációról, amelynek kevesebb, mint felét adta valódi fotó (a képet tükrözték, majd néhány PS klónozással megszüntették a jól látható szimmetriát). Ez a kép ráadásul az amerikai PSA (Photographic Society of America – Amerikai Fotográfusok Szövetsége) díját is elnyerte. Más kérdés, hogy ez egy fotóművészeti pályázat volt, ahol nem volt feltételül szabva, hogy ilyen manipulációk nem engedélyezettek.
S persze fel lehet tenni a kérdés: hol a határ a fotóművészet, a fotográfia és a tiszta fotózás között? Mikortól nem fotó, csak digitális művészet egy kép? Mit tehetünk egy fotóval és mit nem ahhoz, hogy még fotónak nevezhessük?
Ezeket a kérdéseket már jó ideje fejtegetik mind az amatőr, mind a profi fotósok, de a szakma egészében sincs egyetértés. Egyedül a természetfotósok tartanak ki azon elvük mellett, hogy a fotók részleteinek módosítása, megváltozatatása nem engedélyezett, csak az egésze.

Azonban mégsem ez a legaggasztóbb az egész AI témában, hanem az, hogy nincs szabályozva, nincs korlátozva, nincs felügyelve, gyakorlatilag bárki által könnyedén elérhető. Gondoljunk csak bele, milyen könnyű lehet egy ilyen eszközzel hamis bizonyítékot gyártani. Rosszabb esetben ez egy háború kitöréséhez, vagy éppen egy halálos ítélet meghozatalához is vezethet.

A Sony fotópályázatának oldaláról a képet törölték, illetve a sajtó számára létrehozott médiafelületről is eltűnt a kép, mint letölthető díjazott, ezen felül a londoni Somerset House-ban nyílt kiállításról is eltávolították a korábban kiállított nyomatot.

Boris Eldagsen mutatja a képét felváltó fotót a Sony WPA londoni kiállításán. A falra Max Vere-Hodge utazás kategóriában nyert fotója került.

Azonban sem a pályázat kiírói, sem a zsűrije nem adott ki semmilyen hivatalos közleményt az esettel kapcsolatban.