Ultranagy látószög zoommotorral: Nikkor Z DX 12-28mm f/3,5-5,6 PZ VR

0

A Nikon új objektívet jelentett be az APS-C szenzoros Nikon Z tükör nélküli fényképezőgépeihez.

A Nikkor Z DX 12-28mm f/3,5-5,6 PZ VR főként vloggereknek, videósoknak készült, hiszen beépített zoommotorja finom zoomolást tesz lehetővé, méghozzá 11 különböző sebességen.
Az amatőr fotósok számára is jól használható ultranagy-látószögű zoom látószöge megfelel egy 18-42mm-es full-frame gépen lévő objektívének (99-53 fok). Tömege csupán 205 grammos, így könnyedén magunkkal vihetjük. 19cm-es közelpontja révén egyedi perspektívák is elérhetők, beépített optikai stabilizátora pedig hatékony védelmet nyújt a berázások ellen, hatékonyságára a gyártó 4,5 Fé-et adott meg.

A belső zoomos és belső élességállítású kivitelnek köszönhetően az objektív mérete sem a gyújtótávolság, sem fókuszálás során nem változik meg, így ideális gimbalon való használatra is. A fókuszmeghajtást léptetőmotor biztosítja, amely csendes élességállítást kínál.
12 lencsetagja közül egy extra-alacsony szórású (ED), egy pedig aszférikus. A részletes műszaki adatok hírünk alatti linken, az adatlapról érhetők el.

A Nikkor Z DX 12-28mm f/3,5-5,6 PZ VR májustól lesz kapható, ára 530 euró lesz. Az objektívhez opcionálisan napellenző is vásárolható lesz.

Sajtóközlemény:

A NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR.
Tökéletes videókhoz, kitűnő választás állóképekhez.

2023. április 18.: A Nikon ma bemutatja a Z sorozat első nagy teljesítményű zoomobjektívét: a rendkívül nagy látószögű NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR-t. Ez a kompakt DX formátumú, nagyteljesítményű zoomobjektív videózáshoz van optimalizálva, de kreatív pillanatképek készítéséhez is kiváló. A sokoldalú zoomtartománynak köszönhetően tökéletes választás azoknak a DX-fényképezőgépet használó fotósoknak, akik egy olyan könnyű zoomobjektívet keresnek, amely elég nagy látószöget kínál a vlogoláshoz.

Kiterjedt, 12–28 mm-es gyújtótávolsága révén ez a nagy teljesítményű objektív tökéletes választás olyan vloggerek, videósok és fotósok számára, akik a teljes jelenetet be szeretnék illeszteni a képbe, vagy saját magukat szeretnék a kompozíció fókuszába helyezni. Az automatikus motoros zoom funkció lehetővé teszi a zoom távoli vezérlését, ami ideális választás azok számára, akik saját vlogokat készítenek, vagy gimbal használatával rögzítenek videókat. Zoomolás közben egyáltalán nem kell megérintenie az objektívet, és 11 különböző zoomsebesség közül választhat, így bármilyen kreatív szándékot megvalósíthat, legyen az az atmoszféra megteremtése lassú zoommal vagy gyors ráközelítés valakinek a reakciójára.

Ez az utazásbarát objektív mindössze 205 grammot nyom, így könnyen hordozható, és a legtöbb gimbal is elbírja. Az objektív a váza nem lesz fizikailag hosszabb vagy rövidebb az élességállítás vagy a zoom használatakor, ami optimális egyensúlyt biztosít kézben tartva, és zoomolás után nem kell ismét kiegyensúlyozni a gimbalt. Az objektívbe épített rázkódáscsökkentés tiszta és elmosódásmentes képeket biztosít, akár saját magát filmezi menet közben, akár kézből végez pásztázást. A 0,19 m-es minimális fókusztávolság pedig éles képeket biztosít, amikor közelről készít felvételt: tökéletes a nagy látószögű kreatív képekhez!

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőt mondta: „Az új, rendkívül nagy látószögű DX objektívünk nagyszerű lehetőséget kínál a kezdő vloggerek és videósok számára a saját víziójuk kiterjesztéséhez és új perspektívák felfedezéséhez. A motoros zoomnak köszönhetően rendkívül egyszerűen meg lehet komponálni a felvételeket út közben, és remek lehetőségek nyílnak a kreatív zoomolási technikákkal való kísérletezésre.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR
Dinamikus 12–28 mm-es gyújtótávolság: rendkívül nagy látószöget fed le. Remekül használható átfogó, nagy látószögű felvételek készítéséhez, amelyek azt az érzést keltik, hogy a néző is része a jelenetnek, vagy a térérzet megteremtéséhez a zsúfolt, beltéri helyszíneken.
Motoros zoom: egyenletesen, 36 másodperc alatt lefedi a teljes 12–28 mm-es tartományt, vagy ugyanazt a tartományt csupán fél másodperc alatt! A 11 különböző beállítással pontosan szabályozható a zoomsebesség.
Zoomolás az objektív megérintése nélkül: vezérelje a zoomot a hozzárendelhető fényképezőgép-gombokkal vagy távolról a Nikon ML-L7 távvezérlő vagy a SnapBridge alkalmazás segítségével.
Éles képek közelről is: a mindössze 0,19 m-es minimális fókusztávolságnak köszönhetően csupán 19 cm távolságból is éles képeket készíthet a témáról.
Rendkívül könnyű: mindössze 205 grammot nyom, így könnyen hordozható, és a legtöbb gimbal is elbírja.
Kiegyensúlyozott: a belső zoom és élességállítási mechanizmus révén az objektív váza nem mozog, és az objektív gravitációs középpontja stabil marad, így optimális egyensúlyban lesz része, akár kézből készít felvételt, akár gimbalt használ.
Kiváló stabilitás: az akár 4,5 lépésközt1 biztosító objektívbe épített rázkódáscsökkentés (VR) tiszta és elmosódásmentes képeket biztosít.
Néma vezérlőgyűrű: a kattanás nélküli, testre szabható vezérlőgyűrű kiváló videókészítéskor. Használhatja egyenletes rekeszátmenetek létrehozásához, az ISO-érzékenység módosításához és sok más funkcióhoz.
Jól védett: az objektívváz és minden mozgó része védve van a portól és a vízcseppektől.2
Szűrőzhető: 67 mm-es szűrőkkel kompatibilis, amelyek akkor is használhatók és cserélhetők, amikor a Nikon HB-112objektív fényellenzője az objektívre van rögzítve.

Megjegyzések:
1A CIPA-szabvány alapján; ez az érték akkor érhető el, ha az objektív egy APS-C méretű/DX-formátumú fényképezőgépre van felszerelve, a fényképezőgép VR-funkciója „NORMÁL” értékre van állítva, a zoomobjektív pedig maximális telefotó pozícióban van.
2 Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.