Újabb szeg a Canon EOS M koporsójába

0

Bár a Canon soha nem mondta ki, hogy befejezi az EOS M tükör nélküli, APS-C szenzoros rendszerének fejlesztését, az elmúlt évek eseményei egyértelműen azt mutatják, hogy lassan lehúzzák a rolót.
Egyrészt három éve nem jelent meg jelentősebb fejlesztésű új gép, szinte csak ráncfelvarrások láttak napvilágot (lásd a legutóbbi, 2020-ban megjelent EOS M50 Mark II sem lépett jelentősen előrébb, ez előtt pedig 2019-ben dobta piacra belépő kategóriás EOS M200 gépét a Canon, amely szintén nem a fejlesztésről szólt), másrészt az objektívek terén sem remekelt igazából a japán gyártó, mindössze öt zoom és három fix gyújtótávolságú objektívet készített hozzá a Canon.

A napokban pedig e néhány EF-M bajonettes objektívből futott ki kettő, mégpedig a hobbifotósok körében egyébként vélhetően népszerű EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM utazózoom és az EF-M 55-200mm f/4,5-6,3 IS STM telezoom. Az EF-M 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM már korábban kivezetésre került, így mostantól gyakorlatilag csak két zoomobjektív maradt: az EF-M 15-45mm f/3,5-6,3 IS STM mint alapzoom, és mellette az ultranagy látószögű, az EF-M 11-22mm f/4-5,6 IS STM. Ami pedig a fix gyújtótávolságúakat illeti: érdekes módon ezek még mind fent maradtak a Canon EF-M palettáján, mint az EF-M 22mm f/2 STM, az EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM, az EF-M 32mm f/1,4 STM.
Ebből pedig elég egyértelműen az következik, hogy gyakorlatilag az EF-M bajonettes objektívek gyártása már réges-régen befejeződött, s amely objektívek gyorsabban fogynak (fogytak), azokat vezetik/vezették ki elsőként.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy jövő héttől már idehaza sem kaphatóak ezek a termékek, hiszen mind a magyar, mind az európai raktárakban még jelentős készletek lehetnek. De a gyártásuk az már befejeződött, tehát határozottan él a szokásos mondat: „csak a készlet erejéig”.

Az RF bajonettre tavaly megjelent első APS-C szenzoros gép pedig már mutatja az irányt: áttérnek a nagy bajonettre az APS-C szenzoros MILC-eik tekintetében is, nem tartanak két külön bajonettet (amely gazdaságilag indokolt is). Persze ezzel együtt várhatóan az apróbb, könnyebb gépek is kifutnak, hiszen belépő szintű fényképezőgépre ma már senkinek nincs szüksége, miután alapbeállítások mellett is látványosabb képek születhetnek egy okostelefonnal, mint egy több százezer Ft-os fényképezőgéppel. Akik pedig képesek a RAW utómunkájával játszani, nos ők már úgysem a belépőszinten keresgélnek, tehát erre a szegmensre nincs is szükség a jövőben.