Nagy fényerejű standard objektív GFX-re: Fujinon GF 55mm f/1,7 R WR

0

A Fujifilm az új középformátumú váza mellett három objektívvel is bővítette a GFX rendszerét, amelyek egyike a nagy fényerejű standard perspektívát adó, fix gyújtótávolságú Fujinon GF 55mm f/1,7 R WR objektív.

A 14 lencséje közül kettő aszférikus, kettő pedig extra-alacsony szórású, így az optikai hibák a lehetőségekhez képest minimálisak lesznek, amelyet a lencsetagok ideális elhelyezkedése is elősegíti.

A közel 800 gramm tömegű Fujinon GF 55mm f/1,7 R WR objektív kettőezer forint híján 1 millióba kerül majd (USÁ-ban 2300 amerikai dollárért lesz kapható).

Sajtóközlemény:

Új szabvány létrehozása a GF objektívek terén
A Fujifilm bemutatja a „FUJINON GF55mmF1.7 R WR” objektívet

A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a FUJINON GF55mmF1.7 R WR (GF55mmF1.7 R WR) objektív megjelenését 2023. szeptember XX-én. Az új objektív a GF objektívek, azaz a Fujifilm GFX szériához tartozó, a 35 mm-es teljes képkocka méretű szenzorhoz képest 1,7-szer nagyobb méretű, nagy formátumú érzékelővel*1 felszerelt tükör nélküli digitális fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek sorát gyarapítja.

A GF55mmF1.7 R WR egy nagy rekesznyílású fix objektív, amelynek normál gyújtótávolsága 55 mm (ami 35 mm-es filmformátumban 44 mm-nek felel meg). A nagyobb formátum gazdagabb megjelenítési képessége a nagyobb maximális rekesznyílás krémes bokeh-jellegével párosul, így a fő téma kiemelkedik az elmosódott háttérrel szemben. Az objektív gyújtótávolsága az emberi szem látószögéhez közeli látómezőt biztosít a természetes perspektíva megteremtése érdekében. Ezáltal ideális az információdús pillanatképekhez, hogy megörökítse, hogyan viszonyul a fő téma a háttérhez, valamint a portréfotózáshoz, ahol a téma tűéles a gyönyörű bokeh mellett. Az 55 mm-es gyújtótávolság megegyezik a GFX sorozat jellegzetes nagy formátumú érzékelőjének átlóméretével, amelynek méretei 43,8 mm x 32,9 mm. A nagy rekesznyílású GF55mmF1.7 R WR fix objektív a Fujifilm cserélhető objektívek sorának új tagja, amely kihozza a nagy formátumú fényképezőgépekben rejlő lehető legjobb tulajdonságokat.

A GF55mmF1.7 R WR 14 lencsetagból áll 10 csoportban, köztük két ED elemet és két aszférikus elemet tartalmaz, hogy magas szintű képfelbontási teljesítményt és krémes bokeh-t biztosítson. Az objektív optimálisan elhelyezett aszférikus elemekkel rendelkezik, és gazdagon használja a nyolc elemes élességállító lencsecsoportot, beleértve az egyik aszférikus elemet és a két ED-elemet. Ez hatékonyan szabályozza a kromatikus aberráció, a szférikus aberráció és a kóma- aberráció változásait, amikor a fókuszálási pozíció változik, így lágy, krémes bokeh-t és fejlett képfelbontási teljesítményt biztosít, ami a nagy rekesznyílású objektívek jellemzője. Az F1,7-es maximális rekesznyílás és a 10 csoportban 14 lencsetagból álló objektív nagyvonalú összetétele kiegészül a nagy formátumú képérzékelő használatával, így krémes bokeh és fejlett felbontó képesség érhető el. Az objektív normál gyújtótávolsággal rendelkezik, így rendkívül sokoldalúan használható minden felvételi helyzetben. A felhasználók a nagy formátumú érzékelő teljes szépségét élvezhetik a mindennapi pillanatképektől a teljes értékű portréfotózásig terjedő műfajokban, beltéren és kültéren egyaránt.

*1 55 mm átmérőjű képérzékelő (43,8 mm x 32,9 mm), amelynek területe körülbelül 1,7-szerese egy 35 mm-es teljes képméretű érzékelőénél.

(1) Fejlett képfelbontási teljesítmény és gyönyörű bokeh

  • Az aszférikus elemeket ultra-nagy pontossággal gyártották, 1/100 000 milliméteres tűréssel feldolgozott öntőformával, hogy a hagyma-gyűrű hatás minimálisra csökkenjen,. Az egyik ilyen elem közvetlenül a rekeszgyűrű mögött helyezkedik el, hogy szabályozza a szférikus aberrációt, miközben lágyítja a hátsó elmosódást. A másik aszférikus elem hátul, az objektív foglalatához közelebb helyezkedik el, hogy szabályozza a fénysugarakat az élesség elérése érdekében.

    A fókuszáló lencsecsoport 8 elemet tartalmaz, köztük egy aszférikus elemet és két ED-elemet, hogy a teljes fókusztartományban kiemelkedő képfelbontási teljesítményt érjen el. A tengelyirányú kromatikus aberráció minimalizálva van, így lágy és gyönyörű bokeh jön létre, visszafogott színárnyalatokkal. Ez javította a bokeh minőségét, ami a nagy rekesznyílású objektívek jellemzője a nagy formátumú érzékelőn használt objektívek esetében.

  • Az aberráció hullámzását elnyomó, nagy fénytörésű elemeket, amelyeket jellemzően a filmkamerák objektívjeiben használnak, elülső elemként és a fókuszcsoportban is alkalmaznak az aberráció csökkentése érdekében. Ez szabályozza a szférikus aberrációt, és csökkenti a fókuszcsoport mozgatásával fellépő teljesítményváltozásokat, hogy a fókuszpozícióktól függetlenül megőrizze a kiváló képfelbontási teljesítményt.

  • Ez az első olyan GF objektív, amely 11 lamellát használ a rekesz közel tökéletes körének eléréséhez (*2). Ezért az objektív még akkor is képes kerek bokeh-t produkálni, ha az objektív a szélesre nyitott álláshoz képest kissé le van szűkítve, gyönyörű bokeh-t létrehozva a legkülönfélébb fényképezési jelenetekben.

(2) A nagy rekesznyílásnak köszönhetően a normál gyújtótávolságon történő felvételkészítés szabadsága

Az objektív normál gyújtótávolsága 55 mm (ami 35 mm-es filmformátumban 44 mm-nek felel meg), így rendkívül sokoldalúan használható minden felvételi helyzetben. A felhasználók a nagyméretű érzékelő teljes vonzerejét élvezhetik a hétköznapi pillanatképektől kezdve a hétköznapi alkalmi pillanatképekig és az utcai fotózásig, amely a fő téma és a háttér viszonyát örökíti meg, kihasználva a nagy, F1,7-es maximális rekeszértéket.

(3) Továbbfejlesztett DC motorral hajtott AF működés a gyors és pontos autofókuszáláshoz

A GF55mmF1.7 R WR egyenáramú motort használ, amely pontosan vezérli a rekeszegységet és a nyolc elemet tartalmazó fókuszcsoportot, amely fejlett képfelbontási teljesítményt és gyönyörű bokeh-t biztosít. A motor lehetővé teszi, hogy az objektív gyorsan és pontosan fókuszáljon a témára, még sekély mélységélességű felvételek készítésekor is, így biztosítva a felhasználók számára a döntő fotólehetőségek megörökítését.

(4) Por- és időjárásállóság, valamint -10 ℃-on való működés a fokozott gyakorlati használhatóság érdekében

  • A lencseház kilenc helyen rendelkezik szigeteléssel, amely biztosítja a por- és időjárásállóságot, valamint a -10 ℃-os hőmérsékleten való működést. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nyugodt lelkiismerettel élvezhetik az objektívet, ha könnyű esőben vagy poros kültéri helyeken fotóznak.
  • A rendkívül nagy pontosságú aszférikus elemek használata és az optimalizált objektívtervezés azt jelenti, hogy ez az objektív mindössze 780 g súlyú és 99,3 mm hosszú, annak ellenére, hogy egy nagyobb rekeszértékű, nagy formátumú objektív, amelynek maximális rekeszértéke F1,7. Ez csökkenti a felhasználók megterhelését a fényképezőgépre szerelt objektívvel való járkálás során, ami a mobilitás extra érzetét adja, mint egy szabványos sétáló objektív.