Megjelent a Canon csúcskategóriás RF bajonettes kamerája: Canon EOS C400

0

A Canon új RF bajonettes vázat jelentett be, amelyet főképp a videósoknak szán. Az EOS C széria csúcsgépének aposztrofált C400-as modell 6k felbontást kínál, a rétegelt CMOS szenzorának köszönhetően gyors kiolvasást kínál, emellett tripla natív érzékenységének köszönhetően az eddigi legnagyobb dinamika átfogást kínálja.

A felvételeket Ciname RAW Light (HQ, ST és LT) formátumban menthetjük, 2k felbontásban akár 240 kép/mp, 4k felbontásban 120 kép/mp képfrissítéssel, míg 6k felbontásban 60 kép/mp a maximum. A veszteségmentes formátumon kívül XF-ACF, XF-HEVC S, és XF-AVC S is elérhető, a színmélység természetesen 10 bites is lehet.

A gép dupla kártyafoglalatot kínál, a nagy felbontású fájloknak CFexpress, a proxy felvételeknek SD kártyához.

A Canon EOS C400 profi videós váz júliustól lesz elérhető, ára 8000 amerikai dollár.

Sajtóközlemény:

A Canon bemutatja a sokoldalúság újradefiniálására tervezett EOS C400 cinema kamerát RF foglalattal és Cine Servo objektívvel

Budapest, Magyarország, 2024. június 05. – A Canon Europe bővíti kínálatát az RF foglalattal felszerelt EOS C400-as kamerával, és a CN7x17 KAS T objektívvel, amelyeket arra terveztek, hogy a nagyszabású produkciókat még magasabb szintre emeljék.

A piac változó igényeihez alkalmazkodva és a sokoldalúságot szem előtt tartva az EOS C400 egy olyan, mindent magába foglaló megoldást kínál, amelyet a különböző típusú produkciók széles skálájának támogatásához készítettek, az indie filmektől a dokumentumfilmeken, élő és virtuális közvetítéseken át az elektronikus újságírásig.

Az EOS C400 az első csúcskategóriás RF foglalatos EOS cinema kamera, amely a Canon termékek új korszakának kezdetét jelenti, különösen az EOS R rendszeren belül. A kompakt, mégis erős, innovatív kialakítás a jellemzően nagyobb kamerákban megtalálható fejlett funkciókat és specifikációkat egy ötletes, doboz formába csomagolva egyesíti. Könnyű használat és kezelhetőség jellemzi, kompromisszumok nélkül. Emellett a speciális, kamerán belüli csatlakozási lehetőségek, mint például a genlock, a visszatérő bemenet és a 12 tűs objektívcsatlakozó mind támogatják az élő, többkamerás produkciókat.

BSI érzékelő és hármas alapú ISO
Az EOS C400 csúcsminőségű, 6K teljes képmezős, hátulról megvilágított, rétegelt CMOS-érzékelővel (BSI) van felszerelve, amely 16-fokozatú dinamikatartománnyal büszkélkedhet. A technológia javítja a fényfelvétel hatékonyságát és elősegíti a gyorsabb kiolvasást, így kiváló képminőséget biztosít.

A kamera a Canon hármas alapú ISO technológiáját használja, amelyet a gyenge fényviszonyok mellett nyújtott optimális teljesítményhez és a legtisztább optikai eredményekhez fejlesztettek ki. A 800, 3200 és 12 800-as alapú ISO-szintekkel, Canon Log 2 vagy 3 módban történő felvételkészítéskor a felhasználók nagyobb rugalmasságot élvezhetnek, amikor kihívást jelentő fényviszonyok között kell forgatniuk.

A forgatás megkönnyítése érdekében az automatikus kapcsolási mód érzékeli a környezeti fényviszonyokat, és annak megfelelően állítja be az alap ISO-szintet, javítva az általános felhasználói élményt.

RF foglalat
A Canon RF foglalat technológiáját támogató EOS C400 zökkenőmentesen integrálható az RF prime, zoom, hibrid, cinema és VR objektívek széles választékával. A nagyobb rugalmasság érdekében, egyéb tartozékok szükségessége nélkül, a kamera támogatja a Canon EF-EOS R foglalatú adapterek, valamint az új PL-RF foglalatú adapter használatának lehetőségét is. Emellett a kamera továbbfejlesztett metaadat-képességekkel és csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik, amelyek megkönnyítik a valós idejű, képkockáról képkockára történő adatrögzítést, ezáltal javítva a VFX és a virtuális produkciós munkafolyamatokat.

Dual Pixel CMOS AF II
A Canon bemutatja a Dual Pixel CMOS AF II-t a cinema EOS rendszerében, amely továbbfejlesztett autofókusz funkciókat biztosít a filmkészítőknek. Az érzékelő síkját átfogó, 100%-os lefedettséggel a Dual Pixel CMOS AF II gyors és pontos teljesítményt nyújt, javítva a filmkészítés tisztaságát és megbízhatóságát, miközben biztos lehet benne, hogy minden alkalommal tökéletes felvételt készíthet.

Ez a legújabb rendszer olyan további előnyöket is kínál, mint az arc-, szem- és testkövetés, valamint az állatok felismerése és követése, ami különösen hasznos, ha egyedül dolgozik gyorsan változó környezetben.

Felvételi formátumok
A belső felvételi formátumokat illetően több lehetőség is kínálkozik, így a felhasználók mostantól a saját igényeiknek megfelelően alakíthatják a formátumot. A lehetőségek között szerepel a Canon skálázható 12 bites Cinema RAW Light LT/ ST/ HQ formátuma, a megbízható 4:2:2 10 bites XF-AVC és a teljesen új, MP4 alapú XF-AVC S és XF-HEVC S formátum, amelyek többféle professzionális igényt kielégítenek. Ezek mindegyike fájlnevek és metaadatok támogatásával alkalmazkodik a részletes professzionális filmkészítési munkafolyamatokhoz.

Kompakt kialakítás
Az EOS C500 Mark II-t ismerő felhasználók méltányolni fogják az EOS C400 kialakítását, amelyet most még kompaktabb formával frissítettek, miközben továbbra is széles körű csatlakoztathatóságot kínál. Ez lehetővé teszi a kezelők számára, hogy hozzáférjenek a jellemzően nagyobb méretű produkciós kamerákhoz társított funkciók teljes skálájához anélkül, hogy a méret, a súly vagy a további modulok csatlakoztatása terhet jelentene.

Az új kompakt kialakítás és a továbbfejlesztett tartozékok, mint például a sokoldalú LCD-konzol, a továbbfejlesztett felső fogantyú és a kézi markolat a legkülönfélébb felvételi stílusokkal kompatibilis, legyen szó kézben tartott, gimbalra vagy drónra szerelt, vagy vállról készített felvételekről.

Bemutatkozik a legújabb Cine Servo objektív
Az új CN7x17 KAS T, amely RF vagy PL foglalattal is kapható, a Canon Cine Servo objektívek közé tartozik, a korábbi CN7x objektív továbbfejlesztett frissítésekkel tökéletesített változata, melyek célja a működési teljesítmény növelése, valamint a virtuális és VFX munkafolyamatokkal való kompatibilitás kibővítése.

A 7x optikai zoommal és 17-120 mm-es gyújtótávolsággal rendelkező objektív egyaránt alkalmas élő sport- és híradós, dokumentumfilmes, filmes, távoli és virtuális produkciókhoz. A 11 lamellás rekesz lágyan szórt fénypontokat és selymesen fókuszálatlan háttereket eredményez.

A kiemelkedő funkciók közé tartozik az objektív és a kamera közötti jobb kapcsolódás, az olyan folyamatok racionalizálása, mint a valós idejű objektívtorzítás-korrekció, a képkockánkénti objektív metaadatok és a virtuális gyártási munkafolyamatok az EOS C400-ra szabott Unreal Engine plug-in segítségével. Az objektív PL-foglalatos változata támogatja mind a Cooke /i TechnologyTM, mind pedig a ZEISS eXtended DataTM technológiát az objektív metaadataihoz és a torzítás/árnyékolás korrekciójához .

A legmodernebb, következő generációs e-Xs V digitális meghajtóegységgel ellátott CN7x17 KAS T fejlett funkciókkal rendelkezik, beleértve az optikai fókuszlégzés-korrekciót, a gyorsabb íriszvezérlést és az USB-C interfészt a távvezérléshez és a felhasználói beállítások átviteléhez.

EOS C300 Mark III firmware frissítés
A Canon egy ingyenes firmware-frissítést is kiad az EOS C300 Mark III kamerához, amely 12 bites Cinema RAW Light formátumokkal bővül: LT (Light), ST (Standard) és HQ (High Quality), ezzel is javítva a munkafolyamat rugalmasságát és több lehetőséget biztosítva az utómunkálatokhoz. Egy Auto ISO funkció is elérhetővé válik, hogy a sorozatfelvételek készítésekor zökkenőmentesen lehessen váltani a dinamikus megvilágítási viszonyoknak megfelelően.

A Canon ma mutatta be az RF 35mm F1.4L VCM-et is, az első olyan hibrid objektívet, amelyet állóképek és videók rögzítésére terveztek, valamint az új Speedlite EL-10-et, amely a portrékat szabályozható megvilágítással emeli ki.