Canon RF-S 3,9mm f/3,5 STM Dual Fisheye

0

A Canon még 2021-ben dobta piacra a full-frame szenzoros tükör nélküli EOS R fényképezőgépeihez az RF 5,2mm f/2,8 L Dual Fisheye objektívét, most pedig az APS-C szenzoros modelleket célozta meg szintén egy dupla halszemmel, ez pedig az RF-S 3,9mm f/3,5 STM Dual Fisheye objektív lett.

A 3D, illetve VR felvételekhez is használható Canon RF-S 3,9mm f/3,5 STM Dual Fisheye körkörös dupla halszem objektív mintegy 144 fokos átlós látószöget kínál, a két objektív optikai tengelye közötti távolság 6 cm, amely ideális az emberi látáshoz hasonló térhatású képi világ létrehozására.
Tizenegy lencsetagja közül kettő ultra-alacsony szórású (Ultra-low Dispersion – UD), szűrőket hátulra csavarhatunk fel 30,5mm-es menetátmérő esetén, illetve használhatunk becsúsztatható szűrőlapot is.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

A Canon RF-S 3,9mm f/3,5 STM Dual Fisheye ebben a hónapban kerül piacra, ára az USA-ban 1100 amerikai dollár lesz.

Az alábbi mintavideóban a lejátszás során a nézőpont elforgatható:

Sajtóközlemény:

A Canon a legújabb EOS VR System objektívvel bővíti a felvételkészítés élményét:
Az RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE kiváló minőségű, magával ragadó tartalomkészítést tesz lehetővé

Budapest, Magyarország, 2024. június 10. – A Canon ma bejelentette az új RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE-t, az APS-C rendszerrel kompatibilis virtuális valóság (VR) objektívet, amely a már kapható RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE mellé érkezik. Ez az új objektív bárki számára még egyszerűbbé teszi a kiváló minőségű, háromdimenziós VR felvételek készítését, beleértve a szakmához újonnan csatlakozókat is.

A kettős halszemoptika két különálló lencsetagot tartalmaz, amelyek egymás mellett helyezkednek el, hogy szimulálják az ember binokuláris látását. A lencsék kissé eltérő perspektívából rögzítik a képet, így két külön képet hoznak létre, amelyek megfelelnek a bal és a jobb szem felőli nézetnek. Ez a sztereoszkópikus hatás lehetővé teszi a mélységérzékelést a VR-ben, még magával ragadóbbá téve az élményt.

Az RF-S 3,9 mm F3,5 STM DUAL FISHEYE bal és jobb perspektívát biztosít, egyetlen kompakt kettős halszemoptika kialakításban egyesítve, valamint bővíti az EOS VR rendszer részét képező fényképezőgépek választékát. Sőt, ez az új objektív az elődöknél kedvezőbb áron lép a piacra, így elérhetőbbé téve a kiváló minőségű, magával ragadó tartalomkészítést, egyúttal megőrizve az EOS R rendszer magas optikai teljesítményét.

Az új, 144 fokos felvételi szög a VR180 felvételhez képest szűkebb látómezőt biztosít. Ez a nagy mélységélesség mellett megkönnyíti a felhasználók számára a beállítást, és a témára való fókuszálást – kevesebb gondot okoz, hogy a segédeszközök, például a világítás vagy az állványok bekerüljenek a felvételbe. A fókuszgyűrű, amely más praktikus funkciókhoz is hozzárendelhető – például a rekeszértékhez vagy az ISO-hoz – segít a felhasználóknak teljesen belemerülni a felvételkészítésbe. Az RF-S 3,9mm F3,5 STM DUAL FISHEYE az első 3D-s autofókuszos (AF) objektív a Canon-tól, amely az alkotás folyamatának további egyszerűsítése érdekében One Shot Autofocus (AF) beállítással is rendelkezik.

Ez az első nem L sorozatú objektív, amely prémium minőségű Air Sphere bevonattal rendelkezik, megakadályozva az olyan aberrációkat, mint a becsillanás és a szellemképek. Emellett az éles képalkotást segíti, hogy lencsénként két UD-tagot használ. Az f/3,5 rekeszérték garantálja a kiváló minőségű képeket különböző beltéri és kültéri helyszíneken történő felvételek készítésekor. Kreatív háromdimenziós történetmesélés esetén nincs korlátot jelentő helyszín, legyen szó félhomályos erdőről, vagy fényesen megvilágított stadionról. A még nagyobb kreatív rugalmasság érdekében az RF-S 3,9 mm F3,5 STM DUAL FISHEYE hátulra szerelt szűrőtartóval rendelkezik csavaros és zselés szűrőkhöz egyaránt.

Amikor az RF-S 3,9 mm F3,5 STM DUAL FISHEYE által rögzített tartalmakat VR-headsetben nézik meg, a 3D sztereoszkópikus objektív tökéletesen adja vissza a valóságot. A 144 fokos betekintési szög természetes, előre néző nézetet eredményez, amely a perifériás látást használja, hogy a néző teljesen elmerülhessen a képben. Kompatibilis VR-headseten keresztül történő megtekintés esetén a szimulációknak előnyére válik a lencse 60 mm-es pupillatávolsága is, amely nagyban hasonlít az emberi látáshoz, ezáltal valósághű 3D hatást biztosít.

Mivel a VR-tartalomkészítés iránti kereslet gyors ütemben növekszik (a piac az előrejelzések szerint 2025-re több mint 22 milliárd dollárra nő), a legújabb objektív a 3D-s tartalmak készítését – a játéktól és az oktatástól kezdve a turizmuson és a dokumentumfilmeken át a szórakoztatásig – még elérhetőbbé teszi. Az objektív a Canon EOS R rendszerrel kompatibilis , ezáltal hatékony munkafolyamatot biztosít a VR tartalomkészítőknek.